Frittata ze szpinakiem, serem i karmelizowaną czerwoną cebulą

Frittata ze szpinakiem, serem i karmelizowaną czerwoną cebulą

Pożywny omlet włoski z dodatkiem szpinaku, papryczki jalapeño i sera Grana Padano. Pyszny posiłek na śniadanie lub kolację.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Umieść blachę na środku piekarnika i rozgrzej piekarnik do 230°C.

2.Podgrzej 2 łyżki oliwy na dużej nieprzywierającej, żaroodpornej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i 1/2 łyżeczki soli. Smaż około 2 minut, mieszając, aż cebula zacznie być miękka.

3.Zmniejsz ogień do średniego, dodaj posiekane jalapeño i kontynuuj smażenie przez około 5 minut, aż cebula prawie całkowicie zmięknie i się zarumieni.

4.Dodaj liście szpinaku, posyp 1/2 łyżeczki soli, zwiększ ogień i gotuj około 2 - 3 minut, mieszając, aż szpinak zmięknie. Zdejmij z ognia i odłóż na kilka minut.

5.W dużej misce wymieszaj jajka z serem Grana Padano, suszonymi pomidorami, bazylią, 1 łyżeczką pieprzu i 1/4 łyżeczki soli. Dodaj warzywa z patelni do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj.

6.Wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym i podgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy na średnim ogniu. Dodaj masę jajeczną i smaż około 3 minut, przesuwając łopatką wzdłuż dna patelni, aby zapobiec przywieraniu.

7.Przełóż patelnię do piekarnika i piecz około 12 minut.

8.Odstaw na kilka minut do ostygnięcia, a następnie wsuń na deskę do krojenia, pokrój na kawałki i podawaj.


Składniki
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 duża czerwona cebula pokrojona w cienkie plasterki (około 1 szklanki)
  • sól
  • 1 jalapeño, wydrążona, z pestkami i drobno pokrojona (około 2 łyżki)
  • 250g szpinaku, przycięty, umyty i odwirowany
  • 10 dużych jajek, ubitych
  • 1 i 1/4 szklanki świeżo startego sera Grana Padano
  • 3 suszone pomidory w oleju, drobno pokrojone (około 2 łyżki stołowe)
  • 8 listków bazylii, porwanych na małe kawałki
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Gdy żona dobrze gotuje, drogę do serca męża znajduje." Aleksander Fredro

Powiązane przepisy dań z jajek

Jajecznica z mascarpone i czosnkowymi grzankami
30minut
4osoby
Jajecznica z mascarpone i czosnkowymi grzankami
Delikatna jajecznica z dodatkiem serka mascarpone i szczypiorkiem, podawana z pieczonymi kromkami chleba czosnkowego. Niebo w gębie.
Omlet z warzywami i serem cheddar
30minut
2osoby
Omlet z warzywami i serem cheddar
Prosty przepis na omlet jajeczny z podsmażonymi warzywami, podawany na tortilli i posypany serem cheddar. Super pomysł na pożywne śniadanie lub kolację.
Jajecznica z śmietaną na parze
30minut
4osoby
Jajecznica z śmietaną na parze
Delikatna jajecznica z lekko kwaśną śmietaną, gotowana powolnie na parze z dodatkiem masła oraz podawana z kawiorem i chrupiącym tostem.
Wędlina podsmażana z jakiem i chrzanem
15minut
2osoby
Wędlina podsmażana z jakiem i chrzanem
Swojska potrawa z smażonej wędliny razem z jajkiem i chrzanem. Prosty pomysł na szybkie śniadanie.