Frittata ze szpinakiem, serem i karmelizowaną czerwoną cebulą
Pożywny omlet włoski z dodatkiem szpinaku, papryczki jalapeño i sera Grana Padano. Pyszny posiłek na śniadanie lub kolację.
1.Umieść blachę na środku piekarnika i rozgrzej piekarnik do 230°C.
2.Podgrzej 2 łyżki oliwy na dużej nieprzywierającej, żaroodpornej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i 1/2 łyżeczki soli. Smaż około 2 minut, mieszając, aż cebula zacznie być miękka.
3.Zmniejsz ogień do średniego, dodaj posiekane jalapeño i kontynuuj smażenie przez około 5 minut, aż cebula prawie całkowicie zmięknie i się zarumieni.
4.Dodaj liście szpinaku, posyp 1/2 łyżeczki soli, zwiększ ogień i gotuj około 2 - 3 minut, mieszając, aż szpinak zmięknie. Zdejmij z ognia i odłóż na kilka minut.
5.W dużej misce wymieszaj jajka z serem Grana Padano, suszonymi pomidorami, bazylią, 1 łyżeczką pieprzu i 1/4 łyżeczki soli. Dodaj warzywa z patelni do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj.
6.Wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym i podgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy na średnim ogniu. Dodaj masę jajeczną i smaż około 3 minut, przesuwając łopatką wzdłuż dna patelni, aby zapobiec przywieraniu.
7.Przełóż patelnię do piekarnika i piecz około 12 minut.
8.Odstaw na kilka minut do ostygnięcia, a następnie wsuń na deskę do krojenia, pokrój na kawałki i podawaj.
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 duża czerwona cebula pokrojona w cienkie plasterki (około 1 szklanki)
- sól
- 1 jalapeño, wydrążona, z pestkami i drobno pokrojona (około 2 łyżki)
- 250g szpinaku, przycięty, umyty i odwirowany
- 10 dużych jajek, ubitych
- 1 i 1/4 szklanki świeżo startego sera Grana Padano
- 3 suszone pomidory w oleju, drobno pokrojone (około 2 łyżki stołowe)
- 8 listków bazylii, porwanych na małe kawałki
- świeżo zmielony czarny pieprz