Wędlina podsmażana z jakiem i chrzanem
Swojska potrawa z smażonej wędliny razem z jajkiem i chrzanem. Prosty pomysł na szybkie śniadanie.
1.Wędlinę kroimy na plasterki. Wielkość i grubość wg. uznania.
2.Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, Dodajemy odrobinę oleju lub jeżeli wędlina jest tłusta, nie dodajemy w ogóle.
3.Na patelni smażymy równomiernie plasterki wędliny, od czasu do czasu obracając na drugą stronę. Stopień wysmażenia wedle uznania (ja osobiście lubię wysoki).
4.Chrzan wkładamy do szklanki i dolewamy odrobinę wody. Mieszamy i wlewamy na patelnię, do wysmażonej wędliny. Smażymy ok. 30 sekund, mieszając.
5.Wbijamy jajka i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy.
6.Gdy jajka się zetną, wykładamy danie na talerzyki i podajemy z świeżym chlebem, posmarowanym masłem.
Ta prosta potrawa jest znakomita, gdy mamy w lodówce resztki wędliny (np. po świętach lub po przyjęciu) i chcemy szybko przyrządzić coś na ciepło. Smacznego!
- ok 300g wędliny (np. kiełbasa, szynka, boczek)
- 3 jajka
- 2-3 łyżeczki chrzanu
- sól
- pieprz
- olej
- chleb i masło