Frittata warzywno-ziemniaczana
Pyszna fritata jajeczna z dodatkiem ziemniaków, szparagów, przypraw, cebuli i czosnku oraz serów Parmigiano-Reggiano i cheddar. Pożywne danie na śniadanie lub lunch.
1.W średniej misce wymieszaj jajka, ser Parmigiano-Reggiano, natkę pietruszki, 1/2 łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu i pieprzu cayenne.
2.Podgrzej 2 łyżki oliwy na żaroodpornej, nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. Dodaj pokrojone ziemniaka i 1/4 łyżeczki soli i smaż 6 do 7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zarumieni się z kilku stron. Przełóż do miski.
3.Zmniejsz ogień do średniego. Jeśli patelnia jest sucha, dodaj pozostałą 1 łyżkę oliwy. Dodaj cebulę i smaż przez 4-5 minut, często mieszając, aż zmięknie i zacznie się zarumieniać.
4.Dodaj szparagi, czosnek, 1/4 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu. Smaż około 3 do 4 minut, często mieszając, aż szparagi staną się jasnozielone i chrupiące.
5.Zmniejsz ogień do średniego i dodaj mieszankę jajek i ziemniaki, wymieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj ser Cheddar i mieszaj. Gotuj 10 do 12 minut bez mieszania.
6.W międzyczasie umieść ruszt piekarnika i rozgrzej do 200 st. Celsjusza. Przenieś patelnię do piekarnika i piecz przez 1 do 3 minut, aż wierzch frittaty będzie złotobrązowy.
7.Odstaw na 5 minut. Przełóż na deskę do krojenia, pokrój na cztery ćwiartki i podawaj.
- 8 dużych jaj
- 1/4 szklanki tartego sera Parmigiano-Reggiano
- 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/8 pieprzu cayenne
- 2 do 3 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 średni ziemniak pokrojony w 1-cm kostkę (około 1 i 1/2 szklanki)
- 1 średnia żółta cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 220g średniej grubości szparagów, przycięte i pokrojone po przekątnej na 2,5-cm kawałki
- 3 ząbki czosnku, zgniecione
- 170g pokrojonego w kostkę ostrego sera cheddar