Frittata warzywno-ziemniaczana

Frittata warzywno-ziemniaczana

Pyszna fritata jajeczna z dodatkiem ziemniaków, szparagów, przypraw, cebuli i czosnku oraz serów Parmigiano-Reggiano i cheddar. Pożywne danie na śniadanie lub lunch.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W średniej misce wymieszaj jajka, ser Parmigiano-Reggiano, natkę pietruszki, 1/2 łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu i pieprzu cayenne.

2.Podgrzej 2 łyżki oliwy na żaroodpornej, nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. Dodaj pokrojone ziemniaka i 1/4 łyżeczki soli i smaż 6 do 7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zarumieni się z kilku stron. Przełóż do miski.

3.Zmniejsz ogień do średniego. Jeśli patelnia jest sucha, dodaj pozostałą 1 łyżkę oliwy. Dodaj cebulę i smaż przez 4-5 minut, często mieszając, aż zmięknie i zacznie się zarumieniać.

4.Dodaj szparagi, czosnek, 1/4 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu. Smaż około 3 do 4 minut, często mieszając, aż szparagi staną się jasnozielone i chrupiące.

5.Zmniejsz ogień do średniego i dodaj mieszankę jajek i ziemniaki, wymieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj ser Cheddar i mieszaj. Gotuj 10 do 12 minut bez mieszania.

6.W międzyczasie umieść ruszt piekarnika i rozgrzej do 200 st. Celsjusza. Przenieś patelnię do piekarnika i piecz przez 1 do 3 minut, aż wierzch frittaty będzie złotobrązowy.

7.Odstaw na 5 minut. Przełóż na deskę do krojenia, pokrój na cztery ćwiartki i podawaj.


Składniki
  • 8 dużych jaj
  • 1/4 szklanki tartego sera Parmigiano-Reggiano
  • 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/8 pieprzu cayenne
  • 2 do 3 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 średni ziemniak pokrojony w 1-cm kostkę (około 1 i 1/2 szklanki)
  • 1 średnia żółta cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 220g średniej grubości szparagów, przycięte i pokrojone po przekątnej na 2,5-cm kawałki
  • 3 ząbki czosnku, zgniecione
  • 170g pokrojonego w kostkę ostrego sera cheddar
"Życie jest niepewne. Najpierw zjedz deser." Ernestine Ulmer

Powiązane przepisy dań z jajek

Jajecznica z mascarpone i czosnkowymi grzankami
30minut
4osoby
Jajecznica z mascarpone i czosnkowymi grzankami
Delikatna jajecznica z dodatkiem serka mascarpone i szczypiorkiem, podawana z pieczonymi kromkami chleba czosnkowego. Niebo w gębie.
Omlet z warzywami i serem cheddar
30minut
2osoby
Omlet z warzywami i serem cheddar
Prosty przepis na omlet jajeczny z podsmażonymi warzywami, podawany na tortilli i posypany serem cheddar. Super pomysł na pożywne śniadanie lub kolację.
Jajecznica z śmietaną na parze
30minut
4osoby
Jajecznica z śmietaną na parze
Delikatna jajecznica z lekko kwaśną śmietaną, gotowana powolnie na parze z dodatkiem masła oraz podawana z kawiorem i chrupiącym tostem.
Wędlina podsmażana z jakiem i chrzanem
15minut
2osoby
Wędlina podsmażana z jakiem i chrzanem
Swojska potrawa z smażonej wędliny razem z jajkiem i chrzanem. Prosty pomysł na szybkie śniadanie.