Jajecznica z śmietaną na parze
Delikatna jajecznica z lekko kwaśną śmietaną, gotowana powolnie na parze z dodatkiem masła oraz podawana z kawiorem i chrupiącym tostem.
1.Wlej ok. 5 cm wody do średniego rondla i zagotuj na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień do niskiego poziomu.
2.Umieść metalową miskę na wierzchu rondla. Do miski włóż masło i podgrzewaj, aż się rozpuści.
3.W międzyczasie wbij jajka do miski. Wymieszaj z śmietaną, dodaj 1 łyżeczkę soli i delikatnie popierz. Wlej miksturę do metalowej miski z roztopionym masłem i gotuj nad ledwo gotującą się wodą, często zeskrobując spód i boki miseczki szpatułką, aż jajka się zetną, ok 15-18 minut ale w razie potrzeby dłużej.
4.Udekoruj szczypiorkiem. Podawaj z kawiorem i chlebem tostowym z masłem.
Uwaga: podczas gotowania, nie zwiększaj temperatury, bo jajka przykleją się do miseczki i się rozgotują.
- 12 dużych jaj
- 2 łyżki solonego masła
- 1/2 szklanki lekko ukwaszonej śmietany 30 - 35 % w temperaturze pokojowej
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/4 szklanki drobno posiekanego szczypiorku
- kawior z pstrąga lub łososia
- tost z masłem