Jak najlepiej przygotować mięso na burgery

14 Sierpień 2021
Bez dobrze przygotowanego mięsa, żaden hamburger nie będzie smaczny. W tej poradzie dowiesz się jakie mięso kupić oraz jak poprawnie je przyrządzić.


Jakie mięso wybrać?

Najważniejszym składnikiem każdego pysznego hamburgera jest mięso. Powinno być to dobrej jakości wołowina, najlepiej wybrać antrykot wołowy, ligawę, polędwicę lub karkówkę. Mięso zawsze kupujemy w kawałku i mielimy samodzielnie w domu. Nie kupujmy mięsa już zamielonego, ponieważ nie mamy pewności co do jakości takiego mięsa, czy nie ma w nim jakichś dodatków oraz jak było przechowywane.

 

Jak przygotować kotlety?

Mięso wołowe należy zmielić na średniej wielkości oczkach maszynki do mielenia mięs, dodajemy trochę świeżo zmielonego pieprzu i to wszystko. Nie polecam dodawania dodatkowych przypraw czy mieszanek ziołowych, ponieważ nie ma takiej potrzeby, a mogą one zabić smak mięsa. Burgery doprawaimy solą dopiero po jego usmażeniu. Formując kotlety, najlepiej zróbmy je nieco większe niż bułka, ponieważ podczas smażenia, tłuszcz zawarty w mięsie się wytopi i burgery się nieco skurczą.

 

Jak usmażyć burgery?

Burgery smażymy na mocno rozgrzanej patelni, najlepiej na gęsim tłuszczu lub smalcu. Nie ma potrzeby dodawania dużej ilości tłuszczu, ponieważ podczas smażenia część tłuszczu zawartego w mięsie jeszcze się wytopi. Smażymy równomiernie, mięso powinno być z zewnątrz brązowe, natomiast w środku nieco różowe i soczyste. W żadnym razie nie dociskamy burgerów do patelni oraz nie obracamy co chwilę mięsa z jednej strony na drugą. Burgery najlepiej smażyć na płaskiej patelni.