Naleśniki z serem i truskawkami
Kto nie lubi naleśników? Nie znam takiej osoby… Naleśniki z serem na słodko to jeden z najpopularniejszych deserów. Podawany jest w wielu wariantów. Przepis przedstawia w jaki sposób przygotować naleśniki z serem z dodatkiem truskawek.
1.Do miski wbić jajka, dolać mleko, wodę, cukier waniliowy, szczyptę soli i roztrzepać trzepaczką.
2.Do powstałej mieszaniny przesiać mąkę przez sitko i również roztrzepać.
3.Naleśniki smażyć bez tłuszczu na patelni teflonowej o dowolnej średnicy (im mniejsza patelnia, tym więcej naleśników do usmażenia).
4.W miseczce wymieszać ser z żółtkiem, cukrem waniliowym i cukrem białym (lub ksylitolem).
5.Na usmażone naleśniki nakładać farsz i zawinąć w trójkąty.
6.Tak złożone trójkąty podsmażyć krótko z obu stron na patelni.
7.Na talerzu ułożyć naleśniki, posypać pokrojonymi w plastry truskawkami i cukrem pudrem.
Truskawki możesz zastąpić innymi owocami lub mieszanką owoców, a cukier puder bitą śmietaną.
Jeśli chcesz, by naleśniki były bardziej fit, użyj mąki pszennej pełnoziarnistej.
- 2/3 szkl. mleka
- 6 łyżek wody mineralnej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 małe jajka
- sól
- 1 cukier waniliowy
- 250 sera twarogowego półtłustego
- 1 żółtko
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka cukru bądź ksylitolu (cukier brzozowy)
- ok. 10 truskawek
- cukier puder