Tort owocowy z biszkoptem, masą budyniową i galaretką
Przepis na pyszny, domowy, letni torcik owocowy z galaretką, biszkoptem i masą budyniową
1.Z 6 jaj, cukru, mąki i proszku do pieczenia upiec w tortownicy biszkopt o takiej wysokości, aby można go było przeciąć na 2 równe krążki.
2.Masło utrzeć mikserem. Ugotować budyń z mlekiem, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie wlać do utartego masła, ciągle miksując. Odstawić do ochłodzenia.
3.Galaretki rozpuścić w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniach.
4.Biszkopt rozciąć na 2 krążki i każdy z nich lekko nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
5.Na dolną część biszkoptu wyłożyć 1/3 masy budyniowej. Włożyć tort na 10 minut do lodówki.
6.Banany obrać i pokroić w plasterki. Równomiernie wyłożyć plasterki bananów na masę budyniową, a następnie zalać lekko stężałą galaretką cytrynową. Odstawić ponownie na 10 minut do lodówki.
7.Na galaretkę z bananami wyłożyć połowę z pozostałej masy budyniowej i całość przykryć drugą częścią biszkoptu.
8.Na biszkopt wyłożyć pozostałą masę.
9.Truskawki pokroić na plastry i równomiernie ułożyć na wierzchu tortu.
10.Całość zalać galaretką truskawkową i wstawić tort na co najmniej pół godziny do lodówki.
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kostka masła
- 1 budyń waniliowy
- mleko
- sok z cytryny
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 banany
- 2 szklanki truskawek