Strudel z serkiem śmietankowym i bananami
Strudel bananowy z serkiem waniliowym, orzechami włoskimi, cynamonem, wanilią i cukrem pudrem. Przepyszny deser.
1.Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wyłóż orzechy włoskie na blasze do pieczenia i opiekaj przez około 6 minut. Przenieś orzechy włoskie na talerz, aby ostygły.
2.W misce za pomocą ręcznego miksera wymieszaj serek śmietankowy na gładką masę. Wbij żółtko. Dodaj 1/4 szklanki cukru pudru, wanilię i cynamon i ubijaj, aż składniki się połączą.
3.Wymieszaj czekoladę z mieszanką serka śmietankowego i wstaw do lodówki na co najmniej 10 minut.
4.Wyłóż dużą blachę do pieczenia pergaminem. Połóż 1 arkusz ciasta filo na pergaminie. Posmaruj filo roztopionym masłem i posyp 1/3 szklanki orzechów włoskich i 2 łyżkami cukru pudru. Przykryj kolejnym arkuszem filo i tak samo jak poprzednio posmaruj masłem, posyp orzechami włoskimi i cukrem pudrem. Powtórz jeszcze 2 razy, aby uzyskać 4 warstwy ciasta.
5.Nałóż połowę mieszanki serka śmietankowego wzdłuż przez środek ciasta filo, pozostawiając ok 5 cm z obydwu stron. Na serku ułóż banany tak, aby powstał podwójny rząd. W razie potrzeby pokrój banany. Nałóż pozostałą mieszankę serka śmietankowego na banany.
6.Używając pergaminu, unieś ciasto filo ponad bananami i zwiń z obu stron tak, aby zakryć nadzienie. Przesuń strudel na środek blachy do pieczenia. Posmaruj roztopionym masłem i posyp cukrem pudrem.
7.Piecz strudel przez około 40 minut, do momentu, aż będzie chrupiący i brązowy.
8.Odstaw na około 25 minut, a następnie przełóż na deskę do krojenia. Posyp cukrem pudrem. Za pomocą ostrego noża pokrój strudel w grube plastry i podawaj na ciepło z lodami waniliowymi.
- 130g drobno posiekanych orzechów włoskich
- 230g serka śmietankowego (zmiękczonego)
- 1 duże żółtko
- 0,75 szklanki cukru pudru (plus więcej do posypania)
- 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
- 0,25 łyżeczki cynamonu
- 60g gorzkiej lub półsłodkiej czekolady (drobno posiekanej)
- 4 arkusze ciasta filo
- 1 kostka niesolonego masła
- 4 średnie banany (obrane)
- pół litra lodów waniliowych