Strudel z serkiem śmietankowym i bananami

Strudel z serkiem śmietankowym i bananami

Strudel bananowy z serkiem waniliowym, orzechami włoskimi, cynamonem, wanilią i cukrem pudrem. Przepyszny deser.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wyłóż orzechy włoskie na blasze do pieczenia i opiekaj przez około 6 minut. Przenieś orzechy włoskie na talerz, aby ostygły.

2.W misce za pomocą ręcznego miksera wymieszaj serek śmietankowy na gładką masę. Wbij żółtko. Dodaj 1/4 szklanki cukru pudru, wanilię i cynamon i ubijaj, aż składniki się połączą.

3.Wymieszaj czekoladę z mieszanką serka śmietankowego i wstaw do lodówki na co najmniej 10 minut.

4.Wyłóż dużą blachę do pieczenia pergaminem. Połóż 1 arkusz ciasta filo na pergaminie. Posmaruj filo roztopionym masłem i posyp 1/3 szklanki orzechów włoskich i 2 łyżkami cukru pudru. Przykryj kolejnym arkuszem filo i tak samo jak poprzednio posmaruj masłem, posyp orzechami włoskimi i cukrem pudrem. Powtórz jeszcze 2 razy, aby uzyskać 4 warstwy ciasta.

5.Nałóż połowę mieszanki serka śmietankowego wzdłuż przez środek ciasta filo, pozostawiając ok 5 cm z obydwu stron. Na serku ułóż banany tak, aby powstał podwójny rząd. W razie potrzeby pokrój banany. Nałóż pozostałą mieszankę serka śmietankowego na banany.

6.Używając pergaminu, unieś ciasto filo ponad bananami i zwiń z obu stron tak, aby zakryć nadzienie. Przesuń strudel na środek blachy do pieczenia. Posmaruj roztopionym masłem i posyp cukrem pudrem.

7.Piecz strudel przez około 40 minut, do momentu, aż będzie chrupiący i brązowy.

8.Odstaw na około 25 minut, a następnie przełóż na deskę do krojenia. Posyp cukrem pudrem. Za pomocą ostrego noża pokrój strudel w grube plastry i podawaj na ciepło z lodami waniliowymi.


Składniki
  • 130g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 230g serka śmietankowego (zmiękczonego)
  • 1 duże żółtko
  • 0,75 szklanki cukru pudru (plus więcej do posypania)
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
  • 0,25 łyżeczki cynamonu
  • 60g gorzkiej lub półsłodkiej czekolady (drobno posiekanej)
  • 4 arkusze ciasta filo
  • 1 kostka niesolonego masła
  • 4 średnie banany (obrane)
  • pół litra lodów waniliowych
"Łatwiej mieć zasady, kiedy się jest najedzonym." Mark Twain

Podobne przepisy deserów

Kutia
2godziny
8osób
Kutia
Przepis na tradycyjna kutię wigilijną z makiem, kaszą jaglaną, miodem, owocami i orzechami.
Ciasto z batatów z cynamonowym lukrem
1godzina
6osób
Ciasto z batatów z cynamonowym lukrem
Przepis na ciasto będące wyjątkowym połączeniem delikatnej słodyczy batatów z aromatem cynamonu, które tworzy niezwykle smaczny i zaskakujący deser. To pyszne ciasto będzie doskonałą propozycją dla miłośników wyjątkowych smaków i oryginalnych kulinarnych doznań.
Smoothie bananowo-migdałowe
5minut
1osoba
Smoothie bananowo-migdałowe
Gęsty i aromatyczny koktajl na bazie bananów, daktyli, masła migdałowego i mleka owsianego. Szybki sposób na pyszny deser.
Ciastka owsiane z kremem
3.5godziny
6osób
Ciastka owsiane z kremem
Przepis na świetne ciasteczka owsiane z masą kremową. Pyszny deser oraz dodatek do kawy lub herbaty.