Ciastka owsiane z kremem

Desery Ciastka Podwieczorki
3.5godziny
6osób
średni

Ciastka owsiane z kremem

Przepis na świetne ciasteczka owsiane z masą kremową. Pyszny deser oraz dodatek do kawy lub herbaty.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Zmiksuj masło mikserem wyposażonym w nasadkę do mieszania do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj cukier puder i brązowy cukier i zmiksuj. Miksując na średnich obrotach, dodaj jajka, po 1 na raz. Dodaj melasę i pastę z laski wanilii, zmiksuj do połączenia składników.

2.Do osobnej miski wsyp i wymieszaj płatki owsiane, mąkę, sól, cynamon, chipsy toffi, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Tak przygotowaną mieszankę wsyp powoli do ciasta, miksując na niskich obrotach, mieszaj około 2 minuty. Przykryj ciasto i włóż do lodówki na około 2 godziny, aż ciasto na ciasteczka stało się twarde.

3.Za pomocą miksera wyposażonego w nasadkę do ubijania, zmiksuj pozostałe masło na średnich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj cukier puder i zmiksuj. Miksując na niskich obrotach, powoli dodawaj śmietanę i wanilię. Dodaj sól. Miksuj na średnio-niskiej prędkości, aż masa będzie puszysta.

4.Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachy wyłóż papierem do pieczenia.

5.Na stolnicy rozwałkuj ciasto i za pomocą szklanki wytnij ciasteczka. Ułóż ciasteczka na blasze i wstaw do piekarnika. Piecz równomiernie w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut, aż krawędzie ciastek będą złotobrązowe. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i pozwól ciasteczkom ostygnąć do temperatury pokojowej.

6.Umieść nadzienie w szprycy cukierniczej a następnie wyłóż porcję nadzienia na płaską stronę ciasteczek. Przykryj pozostałymi ciasteczkami, płaską stroną do dołu.


Dodatkowe wskazówki:

Ciastka owsiane z kremem można przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnym pojemniku do 2 dni lub w lodówce do 1 tygodnia.

Składniki
  • 3/4 szklanki plus 2 łyżki masła, zmiękczonego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka jasnobrązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki melasy
  • 1/2 łyżeczki pasty z laski wanilii
  • 3 szklanki się płatków owsianych
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3/4 szklanki chipsów toffi
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki  sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki masła
  • 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki gęstej śmietany do ubijania
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy." James Joyce

Podobne przepisy deserów

Ciasteczka owsiane z rodzunkami
45minut
4osoby
Ciasteczka owsiane z rodzunkami
Prosty przepis na świetne ciasteczka owsiane z dodatkiem rodzynek. Znakomicie pasują do poobiedniej kawy lub herbaty.
Pudding waniliowy
30minut
2osoby
Pudding waniliowy
Przepis na pyszny, kremowy budyń waniliowy z dodatkiem owoców i orzechów.
Kremowy pudding toffi
30minut
6osób
Kremowy pudding toffi
Pyszny kremowy deser w postaci puddingu z dodatkiem burbonu i toffi.
Strudel z serkiem śmietankowym i bananami
1godzina
4osoby
Strudel z serkiem śmietankowym i bananami
Strudel bananowy z serkiem waniliowym, orzechami włoskimi, cynamonem, wanilią i cukrem pudrem. Przepyszny deser.