Ciastka owsiane z kremem
Przepis na świetne ciasteczka owsiane z masą kremową. Pyszny deser oraz dodatek do kawy lub herbaty.
1.Zmiksuj masło mikserem wyposażonym w nasadkę do mieszania do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj cukier puder i brązowy cukier i zmiksuj. Miksując na średnich obrotach, dodaj jajka, po 1 na raz. Dodaj melasę i pastę z laski wanilii, zmiksuj do połączenia składników.
2.Do osobnej miski wsyp i wymieszaj płatki owsiane, mąkę, sól, cynamon, chipsy toffi, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Tak przygotowaną mieszankę wsyp powoli do ciasta, miksując na niskich obrotach, mieszaj około 2 minuty. Przykryj ciasto i włóż do lodówki na około 2 godziny, aż ciasto na ciasteczka stało się twarde.
3.Za pomocą miksera wyposażonego w nasadkę do ubijania, zmiksuj pozostałe masło na średnich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj cukier puder i zmiksuj. Miksując na niskich obrotach, powoli dodawaj śmietanę i wanilię. Dodaj sól. Miksuj na średnio-niskiej prędkości, aż masa będzie puszysta.
4.Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachy wyłóż papierem do pieczenia.
5.Na stolnicy rozwałkuj ciasto i za pomocą szklanki wytnij ciasteczka. Ułóż ciasteczka na blasze i wstaw do piekarnika. Piecz równomiernie w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut, aż krawędzie ciastek będą złotobrązowe. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i pozwól ciasteczkom ostygnąć do temperatury pokojowej.
6.Umieść nadzienie w szprycy cukierniczej a następnie wyłóż porcję nadzienia na płaską stronę ciasteczek. Przykryj pozostałymi ciasteczkami, płaską stroną do dołu.
Ciastka owsiane z kremem można przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnym pojemniku do 2 dni lub w lodówce do 1 tygodnia.
- 3/4 szklanki plus 2 łyżki masła, zmiękczonego
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka jasnobrązowego cukru
- 2 duże jajka
- 3 łyżki melasy
- 1/2 łyżeczki pasty z laski wanilii
- 3 szklanki się płatków owsianych
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 3/4 szklanki chipsów toffi
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki masła
- 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki gęstej śmietany do ubijania
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli