Biała gorąca czekolada
Szybki przepis na pyszny napój przygotowywany z białej czekolady, mleka, śmietanki i innych aromatycznych składników.
1.W garnku umieść mleko, śmietanę kremówkę, kawałki białej czekolady, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli.
2.Podgrzewaj na średnim ogniu, często mieszając, aż biała czekolada całkowicie się rozpuści i napój stanie się gładki. Nie doprowadzaj do wrzenia, tylko podgrzewaj na tyle, aby biała czekolada się rozpuściła.
3.Gdy wszystkie składniki są dobrze połączone, zdejmij garnek z ognia.
4.Wlej białą gorącą czekoladę do kubków.
5.Jeśli chcesz, udekoruj wierzch bitą śmietaną, posiekanymi orzechami, wiórkami kokosa lub kawałkami białej czekolady.
6.Podawaj od razu i ciesz się aromatycznym napojem!
- 200 g białej czekolady (pociętej na kawałki)
- 2,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- bita śmietaną, posiekane orzechy, wiórki kokosowe lub kawałki czekolady do dekoracji (opcjonalnie)