Likier Irish Cream
Obłędnie smaczny likier Irish Cream. Wspaniały deser oraz dodatek do kawy, lodów lub innych deserów. Jeżeli masz ochotę na odrobinę słodyczy połączonej z alkoholem whisky, to przepis ten jest w sam raz dla Ciebie.
1.Do rondelka wlać połowę śmietanki i gotować na średnim ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając.
2.W między czasie zetrzeć czekoladę na tarce lub pokruszyć na bardzo drobne kawałeczki.
3.Pod koniec gotowania śmietanki, wsypać rozkruszoną czekoladę oraz kawę i mieszać jeszcze przez kilka sekund. Następnie zmniejszyć ogień na mniejszy.
4.Dolać pozostałą śmietankę, skondensowane mleko, cukier oraz wanilię wyłuskaną z laseczki i podgrzewać na zmniejszonym ogniu przez kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając.
5.Dolać alkohol whisky i dokładnie wymieszać.
6.Przelać do dobrze wymytych lub wyparzonych butelek.
7.Napój przechowywać w lodówce i wypić maksymalnie do dwóch tygodni.
Likier doskonale nadaje się jako dodatek do kawy lub jako polewa do lodów.
- 400ml śmietanki 30%
- 20g czekolady gorzkiej (70% kakao lub więcej)
- 250ml skondensowanego mleka słodzonego
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 125g cukru
- laska wanilii
- 160ml whisky