Likier Irish Cream

Likier Irish Cream

Obłędnie smaczny likier Irish Cream. Wspaniały deser oraz dodatek do kawy, lodów lub innych deserów. Jeżeli masz ochotę na odrobinę słodyczy połączonej z alkoholem whisky, to przepis ten jest w sam raz dla Ciebie.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Do rondelka wlać połowę śmietanki i gotować na średnim ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając.

2.W między czasie zetrzeć czekoladę na tarce lub pokruszyć na bardzo drobne kawałeczki.

3.Pod koniec gotowania śmietanki, wsypać rozkruszoną czekoladę oraz kawę i mieszać jeszcze przez kilka sekund. Następnie zmniejszyć ogień na mniejszy.

4.Dolać pozostałą śmietankę, skondensowane mleko, cukier oraz wanilię wyłuskaną z laseczki i podgrzewać na zmniejszonym ogniu przez kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając.

5.Dolać alkohol whisky i dokładnie wymieszać.

6.Przelać do dobrze wymytych lub wyparzonych butelek.

7.Napój przechowywać w lodówce i wypić maksymalnie do dwóch tygodni.


Dodatkowe wskazówki:

Likier doskonale nadaje się jako dodatek do kawy lub jako polewa do lodów.

Składniki
  • 400ml śmietanki 30%
  • 20g czekolady gorzkiej (70% kakao lub więcej)
  • 250ml skondensowanego mleka słodzonego
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 125g cukru
  • laska wanilii
  • 160ml whisky
"Łatwiej mieć zasady, kiedy się jest najedzonym." Mark Twain

Powiązane przepisy napojów

Whisky z colą
5minut
1osoba
Whisky z colą
Whisky z colą jest jednym najprostszych drinków alkoholowych. Doskonale pasuje na wszelkiego rodzaju przyjęciach i imprezach. Miłej zabawy!