Drink imbirowo-pomarańczowy

Drink imbirowo-pomarańczowy

Super drink imbirowo-pomarańczowy na bazie whisky. Świetny na każdą imprezę.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Przygotowujemy syrop imbirowy. Do rondelka wlej 1 szklankę wody, cukier i imbir. Gotuj na średnim ogniu, mieszając, aby rozpuścić cukier, a następnie zwiększ ogień, aby doprowadzić płyn do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 15 minut na wolnym ogniu. Odcedź imbir. Schłodzić do temperatury pokojowej. Syrop można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 1 miesiąca.

2.W dużym shakerze wymieszaj whisky, 15ml syropu imbirowego i pomarańczowego oraz sok pomarańczowy. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Wlej do szklanki do drinków wypełnionej lodem i uzupełnij wodą gazowaną. Udekoruj skórką pomarańczową i podawaj do wypicia.


Składniki
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 7 - 8 cm), pokrojonego w cienkie plasterki
  • 60ml whisky
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 15ml świeżego soku pomarańczowego
  • 8ml syropu pomarańczowego
  • 80 - 120ml wody gazowanej
  • skórka pomarańczy, do dekoracji
"W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek." Stanisław Jerzy Lec

Podobne przepisy napojów

Pikantne lassi z dyni
15minut
2osoby
Pikantne lassi z dyni
Pikantne lassi dyniowe świetnie sprawdzi się jako orzeźwiający napój na ciepłe dni, a jednocześnie dostarcza ciekawych doznań smakowych. Ponadto takie składniki jak czosnek i imbir wspomagają odporność.
Sok jabłkowo-selerowy z imbirem i pietruszką
10minut
1osoba
Sok jabłkowo-selerowy z imbirem i pietruszką
Świeży sok z selera, jabłka, imbiru, pietruszki i cytryny. Prawdziwa bomba witaminowa.
Sok z kantalupy, ananasa, imbiru i limonki
45minut
1osoba
Sok z kantalupy, ananasa, imbiru i limonki
Łatwy przepis na sok kantalupa z ananasem, imbirem i limonką. Pysznie i zdrowo.
Kawa mrożona po irlandzku
10minut
1osoba
Kawa mrożona po irlandzku
Pyszna kawa na zimno w stylu irlandzkim. Znakomity deser w letnie, upalne dni.