Drink imbirowo-pomarańczowy

Drink imbirowo-pomarańczowy

Super drink imbirowo-pomarańczowy na bazie whisky. Świetny na każdą imprezę.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Przygotowujemy syrop imbirowy. Do rondelka wlej 1 szklankę wody, cukier i imbir. Gotuj na średnim ogniu, mieszając, aby rozpuścić cukier, a następnie zwiększ ogień, aby doprowadzić płyn do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 15 minut na wolnym ogniu. Odcedź imbir. Schłodzić do temperatury pokojowej. Syrop można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 1 miesiąca.

2.W dużym shakerze wymieszaj whisky, 15ml syropu imbirowego i pomarańczowego oraz sok pomarańczowy. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Wlej do szklanki do drinków wypełnionej lodem i uzupełnij wodą gazowaną. Udekoruj skórką pomarańczową i podawaj do wypicia.


Składniki
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 7 - 8 cm), pokrojonego w cienkie plasterki
  • 60ml whisky
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 15ml świeżego soku pomarańczowego
  • 8ml syropu pomarańczowego
  • 80 - 120ml wody gazowanej
  • skórka pomarańczy, do dekoracji
"W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek." Stanisław Jerzy Lec

Podobne przepisy napojów

Kawa mrożona po irlandzku
10minut
1osoba
Kawa mrożona po irlandzku
Pyszna kawa na zimno w stylu irlandzkim. Znakomity deser w letnie, upalne dni.
Whisky Smash
5minut
1osoba
Whisky Smash
Drink na bazie whisky z dodatkiem cytryny, mięty oraz syropu cukrowego.
Herbatka cytrynowo-imbirowa
10minut
2osoby
Herbatka cytrynowo-imbirowa
Przepis na zdrowa i mocna herbatkę z dodatkiem imbiru, cytryny i kandyzowanej pomarańczy. Znakomita podczas zimowych wieczorów oraz przy przeziębieniu.
Likier Irish Cream
15minut
16osób
Likier Irish Cream
Obłędnie smaczny likier Irish Cream. Wspaniały deser oraz dodatek do kawy, lodów lub innych deserów. Jeżeli masz ochotę na odrobinę słodyczy połączonej z alkoholem whisky, to przepis ten jest w sam raz dla Ciebie.