Drink imbirowo-pomarańczowy
Super drink imbirowo-pomarańczowy na bazie whisky. Świetny na każdą imprezę.
1.Przygotowujemy syrop imbirowy. Do rondelka wlej 1 szklankę wody, cukier i imbir. Gotuj na średnim ogniu, mieszając, aby rozpuścić cukier, a następnie zwiększ ogień, aby doprowadzić płyn do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 15 minut na wolnym ogniu. Odcedź imbir. Schłodzić do temperatury pokojowej. Syrop można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 1 miesiąca.
2.W dużym shakerze wymieszaj whisky, 15ml syropu imbirowego i pomarańczowego oraz sok pomarańczowy. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Wlej do szklanki do drinków wypełnionej lodem i uzupełnij wodą gazowaną. Udekoruj skórką pomarańczową i podawaj do wypicia.
- kawałek świeżego imbiru (ok. 7 - 8 cm), pokrojonego w cienkie plasterki
- 60ml whisky
- 1 szklanka cukru pudru
- 15ml świeżego soku pomarańczowego
- 8ml syropu pomarańczowego
- 80 - 120ml wody gazowanej
- skórka pomarańczy, do dekoracji