Kawa mrożona po irlandzku
Pyszna kawa na zimno w stylu irlandzkim. Znakomity deser w letnie, upalne dni.
Sposób przygotowania potrawy:
1.Mleko owsiane i kawę cold brew zamroź na tackach do robienia kostek lodu.
2.Wsyp lodowe kostki do blędera, dolej whisky, syrop cukrowy i wanilię, a następnie mieszaj, aż zamrożone mleko owsiane i kawa rozpadną się na małe kawałki.
3.Przelej mieszankę do dużego kubka, najlepiej szklanego, posyp startą czekoladą, Podawaj natychmiast z odrobiną czekolady lub ciastem do smaku.
Składniki
- 140ml mleka owsianego
- 140ml niesłodzonej kawy cold brew w butelce
- 60ml irlandzkiej whisky
- 2 łyżki syropu cukrowy
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- drobno starta ciemna czekolada, do dekoracji
- pasek ulubionej czekolady lub ciasta do dekoracji