Co jeść żeby mieć zdrowe jelita
Zdrowe jelita to silny organizm i dobre samopoczucie. Mają wpływ na cały nasz organizm, dlatego tak ważne jest aby o nie dbać i prawidłowo się odżywiać.
Jelito jest częścią układu pokarmowego, odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych z pokarmu oraz przetwarzanie resztek, tak aby organizm mógł je wydalić. Zaburzona praca jelit może być źródłem wielu chorób i dolegliwości, dlatego bardzo ważne jest, aby o nie zadbać. Jedną z podstawowych rzeczy jaką możemy zrobić, aby mieć zdrowe i prawidłowo funkcjonujące jelita, jest oczywiście zastosowanie odpowiedniej diety. A oto produkty, które warto włączyć do naszych posiłków:
- kiszonki, np. kapusta kiszona, ogórki kiszone - zmniejsza dolegliwości choroby jelita drażliwego, poprawia skład flory bakteryjnej jelit
- fermentowane produkty mleczne, np. jogurt naturalny, kefir - zmniejszają ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, poprawiają skład flory bakteryjnej jelit i poprawiają barierę jelitową, czyli pomagają zredukować przepuszczalność jelit, co pozwala na ograniczenie przechodzenia substancji toksycznych, pomagają złagodzić dolegliwości jelitowo-żołądkowe
- czosnek i cebula - zmniejszają ryzyko raka jelita grubego, chronią jelita przed uszkodzeniami i poprawiają barierę jelitową, wykazują działanie prebiotyczne
- miód i propolis - sprzyja rozwojowi korzystnej flory bakteryjnej jelit, ma działanie prebiotyczne, ogranicza rozwój niektórych szkodliwych bakterii oraz zmniejsza stan zapalny w jelitach
- kakao - poprawiają regulację przepuszczalności jelit
- produkty na bazie owsa, np. płatki owsiane, otręby - błonnik zawarty w owsie może zmniejszać stan zapalny jelit oraz pomaga w utrzymaniu integralności błony śluzowej jelit
- witaminy i minerały, w szczególności witamina A, D i cynk
- kimchi, kombucha, produkty zawierające inulinę (np. karczochy, szparagi, topinambur), kurkuma (kurkumina), probiotyki (żywe kultury bakterii)
Ponadto, dla poprawienia funkcjonowania jelit należy pić jak najwięcej wody (minimum 1,5 litra dziennie) oraz spożywać jak najmniej cukru.
Jeżeli mamy dolegliwości żołądkowo-jelitowe, warto zasięgnąć porady specjalisty lekarza i/lub dietetyka.