Sałatka z cukinią i groszkiem
Sałatka z wstążkami z cukinii, groszkiem i świeżą miętą to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca delikatność warzyw z intensywnym smakiem parmezanu i orzeźwiającym sosem vinegrette. To lekka i zdrowa propozycja, doskonała na letnie dni.
1.Cukinie umyj i przygotuj za pomocą obieraczki do warzyw, aby uzyskać wstążki. Jeśli nie masz obieraczki, możesz pokroić cukinie w cienkie paski.
2.Groszek gotuj w osolonej wodzie przez około 2-3 minuty, a następnie odcedź i przepłucz go zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
3.Miętę umyj i posiekaj drobno.
4.W dużym misie wymieszaj cukinię, groszek i miętę.
5.Przygotuj sos vinegrette. W osobnej misce wymieszaj oliwę z oliwek, ocet winny, sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki sosu.
6.Polej sałatkę sosem vinegrette i delikatnie wymieszaj, aby składniki równomiernie się połączyły.
7.Posyp sałatkę startym parmezanem.
8.Sałatkę podawaj od razu, aby zachować świeżość składników.
- 2 średnie cukinie
- 1 szklanka groszku (mrożony lub rozmrożony)
- świeża mięta (ok. 1/2 szklanki listków)
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego
- sok z jednej cytryny
- sól
- pieprz