Sałatka ziemniaczana z jajkami, tuńczykiem i ikrą z pstrąga
Pyszna śródziemnomorska sałatka ziemniaczana z tuńczykiem, ikrą z pstrąga, jajkami, marchewką i groszkiem.
1.W średnim rondlu zalej zimną wodą ziemniaki i marchewkę. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu, a następnie gotuj na umiarkowanym ogniu około 10 minut, aż marchewka zmięknie. Przełóż marchewki na talerz, aby ostygły.
2.Ziemniaki gotuj dalej do miękkości. Dodaj groszek na ostatnie 30 sekund gotowania. Odcedź i pozostaw ziemniaki do ostygnięcia. Pokrój ziemniaki i marchewkę na 2-cm kawałki.
3.W międzyczasie w innym średnim rondlu ugotuj 4 jajka na twardo. Ostudź, a następnie obierz i pokrój w drobną kostkę.
4.W dużej misce za pomocą ręcznego miksera wymieszaj pozostałe jajko z 1 łyżką oliwy z oliwek, sokiem z cytryny i 1/2 łyżeczką soli, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj resztę oliwy i wymieszaj z dużą prędkością.
5.Do tak przygotowanej mieszanki dodaj ziemniaki, marchewkę i groszek. Dopraw solą i delikatnie wymieszaj.
6.Przełóż do naczynia do serwowania sałatek. Na wierzch nałóż tuńczyka oraz pokrojone jajka. Skrop oliwą z oliwek i udekoruj ikrą z pstrąga. Podawaj do zjedzenia.
- 3 duże ziemniaki, obrane
- 3 duże marchewki, przekrojone na pół
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 4 duże jajka
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 280g tuńczyka w oleju
- 120g ikry z pstrąga
- sól