Sałatka z tuńczyka
śniadania
Lunche
Kolacje
Ryby
Warzywa
Kuchnia Włoska
Przyjęcie
świąteczne
Romantyczne
Fit
Sałatki
Rybne
30minut
6osób
łatwy
Wspaniała sałatka z tuńczyka prosto z Włoch, przygotowana z oliwkami, chrupiącym selerem, marynowaną cebulą i suszonymi pomidorami. Sałatka wymieszana sosem cytrynowo-miodowo-mosztarodywm, który przywraca równowagę całemu daniu.
Sposób przygotowania potrawy:
1.Włóż cebulę do małej miski, dodaj ocet z czerwonego wina i odłóż na bok.
2.Wymieszaj sok z cytryny, musztardę, miód, sól, pieprz i 3 łyżki oliwy z oliwek w dużej misce.
3.Dodaj tuńczyka, oliwki, suszone pomidory, seler i bazylię. Odcedź cebulę i wymieszaj z tuńczykiem.
4.Przed podaniem skrop sałatkę pozostałą oliwą.
Składniki
- 1/4 szklanki cienko pokrojonej czerwonej cebuli
- 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
- 1 i 1/2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka miodu
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 350g tuńczyka w oleju, odsączony i pokrojone w duże kawałki
- 150g zielonych oliwek bez pestek, odsączonych i pokrojonych na kawałki
- 100g połówek suszonych pomidorów w oliwie, odsączone i grubo posiekane
- 3 duże łodygi selera z liśćmi, cienko pokrojone (około 1 i 1/4 szklanki)
- 1/2 szklanki świeżych liści bazylii, z grubsza posiekanych