Sałatka z musztardowym dressingiem
Obiady
Lunche
Warzywa
Kuchnia Polska
Przyjęcie
świąteczne
Wegetariańskie
Sałatki
Warzywne
30minut
6osób
łatwy
Prosty przepis na sałatkę doprawioną musztardą, octem i ostrym sosem. Świetny dodatek do obiadu.
Sposób przygotowania potrawy:
1.W dużej misce wymieszaj musztardę z cukrem. Mieszają stopniowo dodawaj ocet, olej roślinny, ostry sos i nasiona selera. Dopraw solą i pieprzem.
2.Do dressingu wrzuć posiekaną kapustę i marchewkę. Dokładnie wymieszaj, tak aby sos pokrył warzywa.
Składniki
- 1/3 szklanki musztardy Dijon
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki białego octu
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 2 do 3 łyżek stołowych ostrego sosu
- 1 łyżeczka nasion selera
- 1 duża główka zielonej kapusty, drobno posiekana (około 10 szklanek)
- 4 marchewki, drobno starte
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz