Sałatka z buraków i jabłek
Prosta sałatka z pieczonego buraka, wymieszanego z sosem na bazie octu, chrzanu i oliwy oraz podawanego z chrupiącymi jabłkami.
1.Rozgrzej piekarnik do 190 st. Celsjusza. Włóż buraki do naczynia do pieczenia, dodaj tymianek i skrop oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj folią i piecz przez około 1 godzinę i 45 minut, aż buraki będą miękkie.
2.Poczekaj, aż buraki ostygną, a następnie obierz je i pokrój na mniejsze kawałki.
3.W dużej misce wymieszaj ocet z musztardą i oliwą. Dodaj chrzan i dopraw solą oraz pieprzem.
4.Wymieszaj z burakami i pistacjami. Przełóż buraki na półmisek. Udekoruj kawałkami jabłek i podawaj.
- 4 duże buraki
- 5 gałązek tymianku
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek (plus więcej do skropienia sałatki)
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 3 łyżki chrzanu
- 1/3 szklanki solonych pistacji (posiekanych)
- 1 zielone jabłko (pokrojone w plasterki)