Sałatka z buraków i jabłek

Sałatka z buraków i jabłek

Prosta sałatka z pieczonego buraka, wymieszanego z sosem na bazie octu, chrzanu i oliwy oraz podawanego z chrupiącymi jabłkami.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej piekarnik do 190 st. Celsjusza. Włóż buraki do naczynia do pieczenia, dodaj tymianek i skrop oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj folią i piecz przez około 1 godzinę i 45 minut, aż buraki będą miękkie.

2.Poczekaj, aż buraki ostygną, a następnie obierz je i pokrój na mniejsze kawałki.

3.W dużej misce wymieszaj ocet z musztardą i oliwą. Dodaj chrzan i dopraw solą oraz pieprzem.

4.Wymieszaj z burakami i pistacjami. Przełóż buraki na półmisek. Udekoruj kawałkami jabłek i podawaj.


Składniki
  • 4 duże buraki
  • 5 gałązek tymianku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek (plus więcej do skropienia sałatki)
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 3 łyżki chrzanu
  • 1/3 szklanki solonych pistacji (posiekanych)
  • 1 zielone jabłko (pokrojone w plasterki)
"Życie jest niepewne. Najpierw zjedz deser." Ernestine Ulmer

Podobne przepisy sałatek

Sałatka ziemniaczana z boczkiem i sosem barbecue
45minut
5osób
Sałatka ziemniaczana z boczkiem i sosem barbecue
Pyszne sałatka ziemniaczana, doskonała na letnie grillowanie lub jako dodatek do potraw z grilla.
Sałatka z musztardowym dressingiem
30minut
6osób
Sałatka z musztardowym dressingiem
Prosty przepis na sałatkę doprawioną musztardą, octem i ostrym sosem. Świetny dodatek do obiadu.
Sałatka z cykorii, radicchio, kaki, rukoli i orzechów laskowych
30minut
4osoby
Sałatka z cykorii, radicchio, kaki, rukoli i orzechów laskowych
Fantastyczna sałatka z cykorii, radicchio i rukoli z dodatkiem kruszki, kaki i opiekanymi orzechami laskowymi, polana musztardowym dressingiem.
Sałatka z tuńczyka
30minut
6osób
Sałatka z tuńczyka
Wspaniała sałatka z tuńczyka prosto z Włoch, przygotowana z oliwkami, chrupiącym selerem, marynowaną cebulą i suszonymi pomidorami. Sałatka wymieszana sosem cytrynowo-miodowo-mosztarodywm, który przywraca równowagę całemu daniu.