Sałatka z cykorii, radicchio, kaki, rukoli i orzechów laskowych
Fantastyczna sałatka z cykorii, radicchio i rukoli z dodatkiem kruszki, kaki i opiekanymi orzechami laskowymi, polana musztardowym dressingiem.
1.Rozgrzej piekarnik do 190°C. Rozłóż orzechy laskowe na blasze i opiekaj przez około 14 minut, aż zaczną pachnieć, a skórka zacznie pękać.
2.Orzechy przełóż na talerz i pozostaw do lekkiego ostudzenia. Usuń skórkę pocierając orzechy o siebie, następnie grubo posiekaj. Całkowicie ostudź.
3.W dużej misce wymieszaj cykorie, radicchio, gruszkę, kaki i rukolę.
4.W małej misce wymieszaj musztardę, sok z cytryny i ocet. Dodaj oliwę, olej rzepakowy i olej z orzechów laskowych, dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
5.Tuż przed podaniem polej sałatkę dressingiem, dokładnie wymieszaj i udekoruj prażonymi orzechami laskowymi.
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 400g cykorii, pokrojonej w poprzek na 2-cm kawałki
- 400g radicchio, rozdarty na mniejsze kawałki
- 1 gruszka Bosc, poćwiartowana, pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w 1-cm kostkę
- 1 kaki, pokrojone na 1-cm kostkę
- 100g młodej rukoli
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1/4 szklanki oleju z orzechów laskowych
- sól i świeżo zmielony pieprz