Włoska sałatka z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
Ta wyśmienita sałatka rodem z Włoch, to idealny wybór na lekki posiłek lub jako dodatek do obiadu. Smacznego!
1.W dużym misce połącz odcedzony tuńczyk, namoczone i osuszone suszone pomidory, cebulę, czarne oliwki oraz posiekaną bazylię.
2.W osobnej miseczce przygotuj dressing, mieszając oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz według własnych upodobań smakowych.
3.Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
4.Podawaj na liściach sałaty lodowej lub rukoli, aby dodać świeżości i chrupkości.
Jeśli masz ochotę, to możesz sałatkę posypać startym parmezanem lub kawałkami mozzarelli.
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, odcedzone
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów, namoczonych w gorącej wodzie i osuszonych
- 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie piórka
- 1/2 szklanki zielonych oliwek, odsączonych i pokrojonych w plasterki
- 1/4 szklanki świeżych liści bazylii, posiekanej
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz
- sałata lodowa lub rukola do podania