Sałatka brzoskwiniowa z papryczkami i orzeszkami
Lunche
Podwieczorki
Owoce
Romantyczne
Wegetariańskie
Fit
Kuchnia śródziemnomorska
Wegańskie
Sałatki
Owocowe
30minut
4osoby
łatwy
Przepis na pyszną sałatkę brzoskwiniową z orzeszkami ziemnymi i czerwonymi papryczkami w sosie cytrynowo-octowo-miodowym.
Sposób przygotowania potrawy:
1.Wymieszaj ocet, miód i sól w dużej misce. Odłóż na bok.
2.Brzoskwinie przekrój wzdłuż na pół. Usuń pestki. Pokrój brzoskwinie kliny i każdy z nich na pół.
3.W misce wymieszaj brzoskwinie, orzeszki ziemne i papryczki razem z sosem winegret.
4.Ułóż sałatkę na talerzu. Posyp listkami bazylii i płatkami soli.
Składniki
- 2/3 szklanki octu cytrynowego
- 1/3 szklanki miodu
- 1 łyżeczka soli
- 650g świeżych brzoskwiń
- 0,5 szklanki blanszowanych surowych orzeszków ziemnych, prażonych
- 20g świeżych czerwonych papryczek
- 1/4 szklanki świeżych liści bazylii
- 1 łyżeczka soli morskiej w płatkach