Sałatka brzoskwiniowa z papryczkami i orzeszkami

Sałatka brzoskwiniowa z papryczkami i orzeszkami

Przepis na pyszną sałatkę brzoskwiniową z orzeszkami ziemnymi i czerwonymi papryczkami w sosie cytrynowo-octowo-miodowym.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Wymieszaj ocet, miód i sól w dużej misce. Odłóż na bok.

2.Brzoskwinie przekrój wzdłuż na pół. Usuń pestki. Pokrój brzoskwinie kliny i każdy z nich na pół.

3.W misce wymieszaj brzoskwinie, orzeszki ziemne i papryczki razem z sosem winegret.

4.Ułóż sałatkę na talerzu. Posyp listkami bazylii i płatkami soli.


Składniki
  • 2/3 szklanki octu cytrynowego
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 650g świeżych brzoskwiń
  • 0,5 szklanki blanszowanych surowych orzeszków ziemnych, prażonych
  • 20g świeżych czerwonych papryczek
  • 1/4 szklanki świeżych liści bazylii
  • 1 łyżeczka soli morskiej w płatkach
"Książki kucharskie powinny podlegać cenzurze." Stanisław Jerzy Lec

Podobne przepisy sałatek

Włoska sałatka z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
15minut
4osoby
Włoska sałatka z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
Ta wyśmienita sałatka rodem z Włoch, to idealny wybór na lekki posiłek lub jako dodatek do obiadu. Smacznego!
Sałatka z tuńczyka
30minut
6osób
Sałatka z tuńczyka
Wspaniała sałatka z tuńczyka prosto z Włoch, przygotowana z oliwkami, chrupiącym selerem, marynowaną cebulą i suszonymi pomidorami. Sałatka wymieszana sosem cytrynowo-miodowo-mosztarodywm, który przywraca równowagę całemu daniu.
Sałatka z kurczakiem i ciabattą z sosem z anchois i majonezem
45minut
4osoby
Sałatka z kurczakiem i ciabattą z sosem z anchois i majonezem
Wykwintna sałatka z kurzaka z dodatkiem selera, oliwek kalamata, papryczek piquillo i kawałkami ciabatty. Całość wymieszana z sosem na bazie majonezu i anchois z ziołami.
Duszone rzodkiewki z dressingiem miodowo-musztardowym
1godzina
4osoby
Duszone rzodkiewki z dressingiem miodowo-musztardowym
Prosta sałatka z rzodkiewki z dressingiem na bazie musztardy, miodu, chrzanu i czosnku.