Duszone rzodkiewki z dressingiem miodowo-musztardowym
Prosta sałatka z rzodkiewki z dressingiem na bazie musztardy, miodu, chrzanu i czosnku.
1.Na patelni uprażyć gorczycę na małym ogniu około 5 minut, aż zacznie pachnieć.
2.W dużym rondlu wymieszać masło, chrzan, czosnek, szalotki, ocet, miód i musztardę z 2 szklankami wody. Doprowadzić do wrzenia na umiarkowanie dużym ogniu i gotować na umiarkowanym ogniu około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zredukuje się o połowę.
3.Dodać pokrojone w ćwiartki rzodkiewki i gotować przez około 3 minut, aż zaczną mięknąć. Doprawić solą i pieprzem.
4.Przełożyć do płytkiej miski i udekorować pokrojoną w plasterki rzodkiewką. Posypać szczypiorkiem i gorczycą.
- 1/2 kostki masła
- 3/4 szklanki drobno startego obranego świeżego chrzanu
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 posiekane szalotki
- 1/4 szklanki plus 2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki miodu
- 1 i 1/2 łyżki musztardy Dijon
- 1 mały pęczek rzodkiewek (około 150g) - 1 rzodkiewka pokrojona w cienkie plasterki, a pozostałe rzodkiewki pokrojone w ćwiartki
- 2 pęczki zielonej gorczycy, posiekane
- sól
- pieprz
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku