Sałatka ziemniaczana z gorczycą
Przepis na sałatkę z podsmażonymi ziemniakami oraz dodatkiem selera i szalotki, całość polana dressingiem na bazie octu ryżowego i sherry, syropu klonowego oraz gorczycy.
1.W dużym rondlu zalej wodą krążki ziemniaków i zagotuj. Dodaj obfitą szczyptę soli i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie rozpadną się. Odcedź i przełóż do ostygnięcia.
2.Rozgrzej patelnię grillową i roztop na niej masło. Ułóż plastry ziemniaków w jednej warstwie i smaż na umiarkowanym ogniu, aż zbrązowieją.
3.W międzyczasie w małym rondlu zagotuj ocet ryżowy. Dodaj ziarna gorczycy i całkowicie ostudzić. Dodaj ocet sherry, syrop klonowy, sok z cytryny i olej. Dokładnie wymieszaj. Dressing dopraw solą i pieprzem.
4.Wyłóż ziemniaki na półmisek. Posyp pokrojonym selerem oraz szalotką i polej dressingiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Podawaj do zjedzenia.
- 4 duże ziemniaki, pokrojone w plastry o grubości około 1cm
- sól
- pieprz
- masło
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki gorczycy
- 1/4 szklanki octu sherry
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 żeberka selera, cienko pokrojone
- 4 szalotki, pokrojone w cienkie plasterki