Sałatka z selerem, orzeszkami piniowymi, rukolą i fetą
Przepis na pyszną sałatkę warzywną, którą można podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do głównego posiłku. Smacznego!
1.Obierz i pokrój selera na cienkie paski lub plasterki. Umieść w misce.
2.Na suchej patelni podsmaż orzeszki piniowe na złoty kolor. Uważaj, aby nie przypalić ich. Dodaj do selera.
3.Dodaj rukolę i pokrojoną fetę do selera i orzeszków piniowych. Delikatnie wymieszaj.
4.W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz.
5.Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj.
6.Dodaj pokrojony chlebek pita.
7.Podawaj świeżą sałatkę od razu po przygotowaniu.
- 2 duże łodygi selera
- 100g orzeszków piniowych
- 100g sera feta, pokrojonego w kostkę
- 2 duże garście rukoli
- 2 chlebka pita, pokrojone w kawałki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz