Sałatka z selerem, orzeszkami piniowymi, rukolą i fetą

Sałatka z selerem, orzeszkami piniowymi, rukolą i fetą

Przepis na pyszną sałatkę warzywną, którą można podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do głównego posiłku. Smacznego!

Sposób przygotowania potrawy:

1.Obierz i pokrój selera na cienkie paski lub plasterki. Umieść w misce.

2.Na suchej patelni podsmaż orzeszki piniowe na złoty kolor. Uważaj, aby nie przypalić ich. Dodaj do selera.

3.Dodaj rukolę i pokrojoną fetę do selera i orzeszków piniowych. Delikatnie wymieszaj.

4.W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz.

5.Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj.

6.Dodaj pokrojony chlebek pita.

7.Podawaj świeżą sałatkę od razu po przygotowaniu.


Składniki
  • 2 duże łodygi selera
  • 100g orzeszków piniowych
  • 100g sera feta, pokrojonego w kostkę
  • 2 duże garście rukoli
  • 2 chlebka pita, pokrojone w kawałki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
"Gdy nic się nie układa, nie ma lepszego lekarstwa na smutek niż gotowanie." Franz-Olivier Giesbert

Podobne przepisy sałatek

Sałatka z musztardowym dressingiem
30minut
6osób
Sałatka z musztardowym dressingiem
Prosty przepis na sałatkę doprawioną musztardą, octem i ostrym sosem. Świetny dodatek do obiadu.
Sałatka z cykorii, radicchio, kaki, rukoli i orzechów laskowych
30minut
4osoby
Sałatka z cykorii, radicchio, kaki, rukoli i orzechów laskowych
Fantastyczna sałatka z cykorii, radicchio i rukoli z dodatkiem kruszki, kaki i opiekanymi orzechami laskowymi, polana musztardowym dressingiem.
Sałatka z tuńczyka
30minut
6osób
Sałatka z tuńczyka
Wspaniała sałatka z tuńczyka prosto z Włoch, przygotowana z oliwkami, chrupiącym selerem, marynowaną cebulą i suszonymi pomidorami. Sałatka wymieszana sosem cytrynowo-miodowo-mosztarodywm, który przywraca równowagę całemu daniu.
Sałatka z kurczakiem i ciabattą z sosem z anchois i majonezem
45minut
4osoby
Sałatka z kurczakiem i ciabattą z sosem z anchois i majonezem
Wykwintna sałatka z kurzaka z dodatkiem selera, oliwek kalamata, papryczek piquillo i kawałkami ciabatty. Całość wymieszana z sosem na bazie majonezu i anchois z ziołami.