Jak prawidłowo i zdrowo przyrządzić mięso

28 Sierpień
W tej poradzie chcielibyśmy przedstawić kilka wskazówek w jaki sposób poprawnie i przede wszystkim zdrowo przygotować mięso. Pamiętaj, że źle przygotowane mięso może być źródłem szkodliwych dla zdrowia bakterii, a poddane złej obróbce termicznej, może zawierać związki toksyczne oraz rakotwórcze.


Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że w naszej diecie mięso nie jest nam niezbędne. Spokojnie możemy się bez mięsa obejść i bazować wyłącznie na produktach pochodzenia roślinnego, ale jednak warto dodać że taka dieta jest trudniejsza i bardziej wymagająca. Mięso zaspokaja zapotrzebowanie naszego organizmu na białko, witaminy B1 i B12 oraz także bogate w żelazo i cynk. Wszystkie te elementy jest o wiele trudniej zastąpić przy diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, ale oczywiście nie jest to niemożliwe. 

Kolejnym zastrzeżeniem jest aby wybierać dobrej jakości mięso. Najlepiej w tym celu udać się na wieś lub skontaktować się z lokalnymi rzeźnikami.

Zanim zaczniemy przygotowywać mięso, należ je dokładnie opłukać pod bieżącą, letnią wodą. Strumień wody powinien być lekki, tak aby woda wymywająca bakterie nie rozpryskiwała się nam po całym zlewie i blacie kuchennym. Należy również pamiętać, że do krojenia mięs powinniśmy używać osobnej deski, po to żeby zminimalizować przechodzenie bakterii z mięsa na inne produkty. Do krojenia najlepiej używać deski twardej z bambusa lub szklanej.

Przed smażeniem lub pieczeniem mięsa, dobrym pomysłem jest jego zamarynowanie w przyprawach, co ogranicza powstawanie toksycznych związków. Do tego celu doskonale nadaje sie tymianek, rozmaryn, papryka, kmin rzymski lub goździki.

Najzdrowszym sposobem przyrządzenia mięsa jest jego ugotowanie w wodzie lub na parze. Dosyć dobrym sposobem jest również upieczenie mięsa w piekarniku (np. w foliowym rękawie) lub jego uduszenie.

Smażenie jest zdecydowanie najmniej zdrową formą przygotowania mięsa, ale jak już chcemy w ten sposób przyrządzić naszą potrawę, to bardzo ważne jest to na czym smażymy. Najlepiej do smażenia mięsa nadaje się oliwa z oliwek, smalec oraz olej z awokado. Powinniśmy unikać smażenia w oleju słonecznikowym oraz lnianym. Pamiętaj również, aby dobrze rozgrzać patelnię, zanim położymy na nią mięso. Nie zdrowo jest również smażyć mięso na głębokim tłuszczu oraz unikałbym różnego rodzaju panierek, które chłoną tłuszcz jak gąbka. Tłuszcz poddany bardzo wysokiej temperaturze jest niezdrowy i nie posiada żadnej wartości odżywczej, dlatego dobrym pomysłem jest położyć usmażone mięso na ręcznikach papierowych tak aby nadmiar tłuszczu odciekł. Podczas smażenia mięsa nie powinniśmy używać soli ponieważ przyśpiesza ona proces utleniania.

Na zakończenie warto dodać, że odgrzewając mięso warto poddać je ponownie obróbce termicznej (np. w piekarniku), tak aby wewnątrz potrawy osiągnąć około 75 stopni Celsjusza.