Makaron z pesto z ricotty

Makaron z pesto z ricotty

Przepis na pyszny makaron z specjalnym pesto na bazie ricotty. Zachęcamy do spróbowania.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Za pomocą moździerza i tłuczka, ubij orzechy włoskie i piniowe, aż będą drobno zmielone. Dodaj czosnek, 1/2 łyżeczki soli, bazylię i majeranek i ucieraj, aż mieszanina stanie się grubą pastą. Dodaje oliwę i wymieszaj tłuczkiem. Zamiast moździerz możesz wszystko zmiksować w mikserze. Całość dokładnie wymieszaj z ricottą. Dodaj 1/2 łyżeczki białego pieprzu i ponownie energicznie wymieszaj, aby uzyskać puszystą konsystencję. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż pesto do miski lub pojemnika, przykryj i odstaw.

2.Zagotuj w dużym garnku dobrze osoloną wodę. Wrzuć makaron do wrzącej wody i wymieszaj, aby oddzielić sklejony makaron. Gotuj makaron przez 5 minut lub do al dente.

3.Gdy makaron się gotuje, przełóż łyżką około połowy pesto do osobnej miski i dodaj skórkę z cytryny oraz niewielką chochelkę wody z garnka, aby rozpuścić sos. Odlej filiżankę gotującej się wody, a następnie odcedź makaron. Przełóż makaron do miski i delikatnie wymieszaj z sosem, dodając więcej pesto lub wody do gotowania w razie potrzeby.

4.Nałóż pozostałe pesto na wierzchu i podawaj z ćwiartkami cytryny, bazylią i świeżo zmielonym pieprzem.


Składniki
  • 450g makaronu (np. gniazda lub wstążki)
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, prażonych
  • 1/2 szklanki orzeszków pinii
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 10 małych listków bazylii, posiekane
  • 1 łyżeczka świeżych liści majeranku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 szklanka odsączonej ricotty
  • drobno starta skórka z 1 cytryny
  • kawałki cytryny, do podania
  • biały pieprz
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Po dobrym obiedzie nie ma się pretensji do nikogo, nawet do własnej rodziny." Oscar Wilde