Quiche z łososiem, pieczarkami i koperkiem
Przepis na pożywny quiche (kisz) z jajkiem, pieczarkami, szalotką, kawałkami łososia i koperkiem.
1.Na patelnia, rozpuść połowę masła na średnim ogniu. Zwiększ ogień na średnio wysoki. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż, często mieszając, aż będą ładnie przyrumienione i nieco zmiękczone.
2.Dodaj resztę masła i szalotki i smaż, aż szalotki będą miękkie. Odstaw do ostygnięcia.
3.W dużej misce wymieszaj całe jajka, żółtka i gęstą śmietanę.
4.Dodaj usmażone pieczarki i szalotki oraz kawałki łososia, mielony koperek i ser Parmigiano-Reggiano. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
5.Rozgrzej piekarnik do 180°C.
6.Do spodu tarty wlej mieszankę, upewniając się, że nadzienie jest równomiernie rozłożone.
7.Piecz przez około 40 - 45 minut, aż wierzch będzie złotobrązowy. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 15 do 20 minut do ostygnięcia.
8.Pokrój na porcję, każdą udekoruj gałązką świeżego koperku i podawaj do zjedzenia.
- 3 łyżki masła
- 220g małych pieczarek, czapki pokrojone w cienkie plasterki
- 4 średnie szalotki, pokrojone w cienkie plasterki
- 2 bardzo duże jajka
- 2 bardzo duże żółtka
- 1 i 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 340g ugotowanego łososia, pokrojonego na kawałki wielkości kęsa
- 3 łyżki drobno zmielonego świeżego koperku oraz od 8 do 10 małych całych gałązek koperku do dekoracji
- 1/3 szklanki drobno startego Parmigiano-Reggiano
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu
- 1 częściowo upieczony spód do tarty o średnicy ok 30cm