Quiche z łososiem, pieczarkami i koperkiem

Quiche z łososiem, pieczarkami i koperkiem

Przepis na pożywny quiche (kisz) z jajkiem, pieczarkami, szalotką, kawałkami łososia i koperkiem.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Na patelnia, rozpuść połowę masła na średnim ogniu. Zwiększ ogień na średnio wysoki. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż, często mieszając, aż będą ładnie przyrumienione i nieco zmiękczone.

2.Dodaj resztę masła i szalotki i smaż, aż szalotki będą miękkie. Odstaw do ostygnięcia.

3.W dużej misce wymieszaj całe jajka, żółtka i gęstą śmietanę.

4.Dodaj usmażone pieczarki i szalotki oraz kawałki łososia, mielony koperek i ser Parmigiano-Reggiano. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

5.Rozgrzej piekarnik do 180°C.

6.Do spodu tarty wlej mieszankę, upewniając się, że nadzienie jest równomiernie rozłożone.

7.Piecz przez około 40 - 45 minut, aż wierzch będzie złotobrązowy. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 15 do 20 minut do ostygnięcia.

8.Pokrój na porcję, każdą udekoruj gałązką świeżego koperku i podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 3 łyżki masła
  • 220g małych pieczarek, czapki pokrojone w cienkie plasterki
  • 4 średnie szalotki, pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 bardzo duże jajka
  • 2 bardzo duże żółtka
  • 1 i 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 340g ugotowanego łososia, pokrojonego na kawałki wielkości kęsa
  • 3 łyżki drobno zmielonego świeżego koperku oraz od 8 do 10 małych całych gałązek koperku do dekoracji
  • 1/3 szklanki drobno startego Parmigiano-Reggiano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 częściowo upieczony spód do tarty o średnicy ok 30cm
"Przyprawą potrawy jest głód." Cyceron

Podobne przepisy dań głównych

Kremowy makaron szpinakowo-grzybowy
1godzina
4osoby
Kremowy makaron szpinakowo-grzybowy
Przepis na pyszny makaron z sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem szpinaku i grzybów. Proste ale pożywne danie obiadowe na co dzień.
Makaron orzo z grzybami i karmelizowaną cebulą
1godzina
4osoby
Makaron orzo z grzybami i karmelizowaną cebulą
Ciekawa potrawa z makaronu orzo z grzybkami cremini z karmelizowana cebulką, ziołami i serem Parmigiano-Reggiano.
Filety z łososia z ziołowymi porami
1godzina
4osoby
Filety z łososia z ziołowymi porami
Prosty przepis na filet z łososia w porach z ziołami.
Tarta z kapustą, porem i boczkiem
1.5godziny
2osoby
Tarta z kapustą, porem i boczkiem
Przepis na pożywną tarte, świetną na chłodną pogodę. Smak porów, kapusty włoskiej i boczku bardzo dobrze do siebie pasują i dają niepowtarzalne doznania smakowe.