Carbonara z tuńczykiem
Przepis na makaron carbonara w wersji z aromatycznym tuńczykiem, który nadaje potrawie wyjątkowego charakteru. Ta szybka i smaczna propozycja sprawdzi się doskonale, kiedy zależy nam na pysznym, domowym posiłku w krótkim czasie.
1.W dużym garnku gotuj makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente.
2.W międzyczasie, na głębokiej patelni, rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 1 minutę, aż będzie lekko zrumieniony.
3.Dodaj kawałki tuńczyka na patelnię i smaż przez 2-3 minuty, aż będą lekko podsmażone.
4.W misce wymieszaj jajka, starty parmezan i ser pecorino, oraz szczyptę pieprzu. Wymieszaj dokładnie.
5.Gdy makaron będzie gotowy, odcedź go, ale zachowaj odrobinę wody z gotowania.
6.Natychmiast przełóż gorący makaron na patelnię z tuńczykiem i czosnkiem. Delikatnie wymieszaj, tak aby makaron pokrył się tłuszczem z patelni.
7.Zdejmij patelnię z ognia i natychmiast dodaj mieszankę jajeczną. Szybko wymieszaj, aż jajka się zaczynają ściągać i tworzyć kremową omletową warstwę na makaronie. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody z gotowania makaronu, aby go rozcieńczyć.
8.Podawaj makaron, posypany dodatkowym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
- 300g makaronu spaghetti lub innego ulubionego makaronu
- 200g tuńczyka wędzonego lub z puszki, odcedzonego i pokrojonego na kawałki
- 3 jajka
- 100g startego parmezanu
- 100g startego sera pecorino
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- sól
- pieprz
- łyżka oliwy z oliwek
- świeża natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)