Carbonara z tuńczykiem

Carbonara z tuńczykiem

Przepis na makaron carbonara w wersji z aromatycznym tuńczykiem, który nadaje potrawie wyjątkowego charakteru. Ta szybka i smaczna propozycja sprawdzi się doskonale, kiedy zależy nam na pysznym, domowym posiłku w krótkim czasie.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W dużym garnku gotuj makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente.

2.W międzyczasie, na głębokiej patelni, rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 1 minutę, aż będzie lekko zrumieniony.

3.Dodaj kawałki tuńczyka na patelnię i smaż przez 2-3 minuty, aż będą lekko podsmażone.

4.W misce wymieszaj jajka, starty parmezan i ser pecorino, oraz szczyptę pieprzu. Wymieszaj dokładnie.

5.Gdy makaron będzie gotowy, odcedź go, ale zachowaj odrobinę wody z gotowania.

6.Natychmiast przełóż gorący makaron na patelnię z tuńczykiem i czosnkiem. Delikatnie wymieszaj, tak aby makaron pokrył się tłuszczem z patelni.

7.Zdejmij patelnię z ognia i natychmiast dodaj mieszankę jajeczną. Szybko wymieszaj, aż jajka się zaczynają ściągać i tworzyć kremową omletową warstwę na makaronie. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody z gotowania makaronu, aby go rozcieńczyć.

8.Podawaj makaron, posypany dodatkowym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.


Składniki
  • 300g makaronu spaghetti lub innego ulubionego makaronu
  • 200g tuńczyka wędzonego lub z puszki, odcedzonego i pokrojonego na kawałki
  • 3 jajka
  • 100g startego parmezanu
  • 100g startego sera pecorino
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek
  • świeża natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)
"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie." Jean-Jacques Rousseau

Podobne przepisy dań głównych

Scallopini z indyka
45minut
4osoby
Scallopini z indyka
Scallopini z indyka w panierce z bułki to danie, w którym delikatne plastry indyka są obsmażane na złocisto i podane z chrupiącą panierką. To smaczna i satysfakcjonująca potrawa, która doskonale komponuje się z różnymi dodatkami.
Kalabryjska carbonara
30minut
3osoby
Kalabryjska carbonara
Prosty przepis na pikantną wersję włoskiej carbonary. Polecamy spróbować. Smacznego!
Quiche z łososiem, pieczarkami i koperkiem
1.5godziny
8osób
Quiche z łososiem, pieczarkami i koperkiem
Przepis na pożywny quiche (kisz) z jajkiem, pieczarkami, szalotką, kawałkami łososia i koperkiem.
Makaron z tuńczykiem i warzywami w sosie śmietanowym
45minut
2osoby
Makaron z tuńczykiem i warzywami w sosie śmietanowym
Ciekawe połączenie tuńczyka z warzywami w sosie śmietanowym. Idealne danie na obiad lub kolacje. Szybkie i łatwe w przyrządzeniu a jednocześnie bardzo smaczne i aromatyczne.