Kalabryjska carbonara
Prosty przepis na pikantną wersję włoskiej carbonary. Polecamy spróbować. Smacznego!
1.W średniej misce ubij żółtka z całym jajkiem i 1/2 szklanki startego sera Pecorino Romano.
2.W dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą ugotuj spaghetti al dente. Odcedź, zachowując 3/4 szklanki wody z gotowania.
3.W międzyczasie na średniej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj 'nduja i smaż na umiarkowanym ogniu od 4 do 6 minut, rozbijając mięso drewnianą łyżką, aż tłuszcz się wytopi.
4.W dużej misce wymieszaj gorący makaron z 'ndują.
5.Wlej wodę z gotowania makaronu do mieszanki jajecznej i energicznie wymieszaj. Wlej mieszankę do makaronu i wymieszaj, aż makaron pokryje się kremowym sosem.
6.Dopraw solą i pieprzem. Pastę przełóż do płytkich miseczek lub na talerze i posyp suszonym oregano. Podawaj z serem do posypania.
- 5 dużych żółtek
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki drobno startego sera Pecorino Romano plus więcej do podania
- 400g makaronu spaghetti
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 100g salami 'nduja
- sól
- pieprz
- suszone oregano