Serowe tortellini z kurczakiem

Serowe tortellini z kurczakiem

Pyszne serowe tortellini z kurczakiem to połączenie delikatnego mięsa kurczaka z kremowym serem ricotta i aromatyczną mozzarellą, owinięte w cienkie placki ciasta.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż aż będą miękkie i lekko złociste.

2.Dodaj mielone kurczaka do patelni i smaż, mieszając, aż będzie gotowy. Upewnij się, że mięso jest dobrze usmażone i nie ma różowych obszarów.

3.Dodaj ser ricotta i mozzarellę do mięsa, mieszaj aż ser się rozpuści i składniki będą dobrze połączone. Dopraw solą, pieprzem i suszonym oregano do smaku. Odstaw farsz do wystygnięcia.

4.Jeśli używasz gotowych tortellini, przygotuj je zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Jeśli przygotowujesz ciasto własne, wykonaj je według receptury i przygotuj około 20 małych okręgów ciasta.

5.Na środku każdego okręgu ciasta umieść niewielką ilość farszu. Złóż okrąg na pół, tak aby powstał półksiężyc. Następnie złącz końce, tworząc kształt tortellini. Powtarzaj ten proces, aż wykorzystasz całe ciasto i farsz.

6.Ugotuj tortellini we wrzącej osolonej wodzie, aż będą wypłynęły na powierzchnię (zazwyczaj trwa to około 2-3 minut). Odcedź je i odstaw na bok.

7.Podawaj tortellini na talerzach, posypując świeżo startym parmezanem.


Składniki
  • 200g mielonego kurczaka
  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100g sera ricotta
  • 50g sera mozzarella, startego
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 250g ciasta tortellini (możesz kupić gotowe lub przygotować własne)
  • starty ser Parmezan (do posypania)
"Przyjemność brzucha jest podstawą i korzeniem wszelkiego dobra." Epikur

Podobne przepisy dań głównych

Karp po żydowsku
2.5godziny
8osób
Karp po żydowsku
Przepis na karpia po żydowsku, znanego również jako "gefilte fish". To klasyczne danie kuchni żydowskiej przygotowywane jest z mielonego karpia, cebuli, marchwi i przypraw, formowane w klopsiki, gotowane w bulionie, a następnie podawane na zimno.
Shepherd's Pie
1godzina
4osoby
Shepherd's Pie
Przepis na klasyczne Shepherd's Pie, czyli zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami, przykrytą warstwą ziemniaków. Zachęcamy do spróbowania.
Spaghetti bolognese
1godzina
4osoby
Spaghetti bolognese
Przepis na klasyczną potrawą, w której spotykają się włoskie tradycje i aromatyczne przyprawy, tworząc niezwykle smaczne danie. Spaghetti bolognese, czyli połączenie soczystego mięsa mielonego, bogatego sosu pomidorowego i aromatycznych ziół.
Kurczak z szpinakiem w sosie śmietanowym
45minut
4osoby
Kurczak z szpinakiem w sosie śmietanowym
Prosty przepis na pysznego kurczaka w kremowym sosie śmietanowym, podawanego z szpinakiem i makaronem penne.