Karp po żydowsku
Przepis na karpia po żydowsku, znanego również jako "gefilte fish". To klasyczne danie kuchni żydowskiej przygotowywane jest z mielonego karpia, cebuli, marchwi i przypraw, formowane w klopsiki, gotowane w bulionie, a następnie podawane na zimno.
1.W dużym garnku umieść skóry i głowy z karpia. Dodaj marchew, cebulę, pietruszkę, liście laurowe i ziarna pieprzu. Zalej wszystko wodą, tak aby składniki były dobrze pokryte. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30-40 minut.
2.W międzyczasie, w maszynce do mięsa lub przy użyciu blendera, zmiel karpia, cebulę i marchew na jednolitą masę.
3.Przenieś masę do dużej miski i dodaj jajka, mąkę matzah lub pszenną, sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszaj.
4.Zwilż ręce, aby masa rybna nie przywierała. Formuj z masy rybnej niewielkie klopsiki i delikatnie układaj je w gotującym się bulionie.
5.Gotuj klopsiki przez około 1,5-2 godziny na małym ogniu, aż będą gotowe.
6.Wyłącz ogień i pozostaw klopsiki w bulionie do wystudzenia.
7.Podawaj karpia po żydowsku na zimno, polany sosem chrzanowym lub dodaj do zupy chrzanowej.
- 1 kg karpia, oczyszczonego i bez skóry
- 2 cebule, obrane
- 2 marchewki, obrane
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki matzah (lub mąki pszennej)
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- skóry i głowy z karpia
- 2 marchewki, pokrojone na kawałki
- 2 cebule, pokrojone na kawałki
- 1 pietruszka, pokrojona na kawałki
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu