Karp po żydowsku

Karp po żydowsku

Przepis na karpia po żydowsku, znanego również jako "gefilte fish". To klasyczne danie kuchni żydowskiej przygotowywane jest z mielonego karpia, cebuli, marchwi i przypraw, formowane w klopsiki, gotowane w bulionie, a następnie podawane na zimno.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W dużym garnku umieść skóry i głowy z karpia. Dodaj marchew, cebulę, pietruszkę, liście laurowe i ziarna pieprzu. Zalej wszystko wodą, tak aby składniki były dobrze pokryte. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30-40 minut.

2.W międzyczasie, w maszynce do mięsa lub przy użyciu blendera, zmiel karpia, cebulę i marchew na jednolitą masę.

3.Przenieś masę do dużej miski i dodaj jajka, mąkę matzah lub pszenną, sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszaj.

4.Zwilż ręce, aby masa rybna nie przywierała. Formuj z masy rybnej niewielkie klopsiki i delikatnie układaj je w gotującym się bulionie.

5.Gotuj klopsiki przez około 1,5-2 godziny na małym ogniu, aż będą gotowe.

6.Wyłącz ogień i pozostaw klopsiki w bulionie do wystudzenia.

7.Podawaj karpia po żydowsku na zimno, polany sosem chrzanowym lub dodaj do zupy chrzanowej.


Składniki
  • 1 kg karpia, oczyszczonego i bez skóry
  • 2 cebule, obrane
  • 2 marchewki, obrane
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki matzah (lub mąki pszennej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • skóry i głowy z karpia
  • 2 marchewki, pokrojone na kawałki
  • 2 cebule, pokrojone na kawałki
  • 1 pietruszka, pokrojona na kawałki
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
"Książki kucharskie powinny podlegać cenzurze." Stanisław Jerzy Lec

Podobne przepisy dań głównych

Shepherd's Pie
1godzina
4osoby
Shepherd's Pie
Przepis na klasyczne Shepherd's Pie, czyli zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami, przykrytą warstwą ziemniaków. Zachęcamy do spróbowania.
Spaghetti bolognese
1godzina
4osoby
Spaghetti bolognese
Przepis na klasyczną potrawą, w której spotykają się włoskie tradycje i aromatyczne przyprawy, tworząc niezwykle smaczne danie. Spaghetti bolognese, czyli połączenie soczystego mięsa mielonego, bogatego sosu pomidorowego i aromatycznych ziół.
Gulasz wołowy
2.5godziny
4osoby
Gulasz wołowy
Prosty przepis na smaczny i pożywny gulasz wołowy z marchewką i ziemniakami. Smacznego!
Serowe tortellini z kurczakiem
1godzina
4osoby
Serowe tortellini z kurczakiem
Pyszne serowe tortellini z kurczakiem to połączenie delikatnego mięsa kurczaka z kremowym serem ricotta i aromatyczną mozzarellą, owinięte w cienkie placki ciasta.