Gulasz wołowy
Prosty przepis na smaczny i pożywny gulasz wołowy z marchewką i ziemniakami. Smacznego!
1.W dużym garnku rozgrzej olej lub masło na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, aż będzie miękka i lekko zrumieniona.
2.Dodaj czosnek i mięso wołowe. Smaż mięso, aż się zrumieni z każdej strony.
3.Posyp mięso mąką i dobrze wymieszaj, aby otoczyć mięso warstwą mąki.
4.Dodaj paprykę słodką i (jeśli używasz) ostrą, oraz majeranek. Kontynuuj smażenie przez kolejne 1-2 minuty, mieszając cały czas.
5.Powoli dolej bulion wołowy, mieszając, aby uniknąć grudek. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum.
6.Przykryj garnek i gotuj gulasz na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
7.Gdy mięso jest już miękkie, dodaj pokrojone ziemniaki i marchewki. Gotuj dalej przez kolejne 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
8.Sprawdź i dopraw solą i pieprzem.
9.Jeśli gulasz jest zbyt gęsty, możesz dodać trochę wody lub bulionu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
10.Gulasz podawaj gorący, posypany posiekaną natką pietruszki, na przykład z kawałkiem chleba lub kluskami jako dodatkiem.
- 500g mięsa wołowego (np. łopatka lub rostbef), pokrojonego w kostkę
- 2 duże marchewki, obrane i pokrojone w plastry
- 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oleju roślinnego lub masła klarowanego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 500 ml bulionu wołowego (możesz użyć kostki bulionowej rozpuszczonej w gorącej wodzie)
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostra (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól
- pieprz
- świeża natka pietruszki do posypania