Jaki chleb wybierać, a jakiego unikać

25 Sierpień 2022
Chleb to jeden z podstawowych produktów po jaki sięgamy podczas zakupów. Rodzajów pieczywa w sklepach jest jednak bardzo wiele i nie zawsze wiadomo, który najlepiej wybrać, który jest najzdrowszy, a który nie koniecznie.


Poniżej przedstawiam jakie rodzaje chleba warto wliczyć do naszej diety, a jakich lepiej unikać.

Chleb żytni bez drożdży na zakwasie

Według mnie ten rodzaj chleba jest jednym z najzdrowszych oraz najbardziej pożywnych. Zawiera wyższe ilości folianów, ryboflawiny oraz niacyny. Cechuje się mniejszym indeksem glikiemicznym, zawiera mniej związków antyodżywczych oraz mniej glutenu. Ponadto jest dobrym źródłem błonnika.

Chleb gryczany

Kolejny rodzaj chleba warty polecenia. Jest pozbawiony glutenu oraz również zawiera duże ilości błonnika. Ponadto gryka redukuje stężenie trójglicerydów oraz obniża poziom glukozy.

Chleb żytni, pełnoziarnisty

Ma stosunkowo niski indeks glikemiczny oraz zawiera duże ilości błonnika. Często zawiera dodatek całych ziaren słonecznika lub dyni. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby taki pełnoziarnisty chleb upiec samemu.

 

Na powyżej wymienione trzy rodzaje chleba najlepiej zwrócic uwagę podczas zakupów. A jakie są najmniej korzystne dla naszego zdrowia? Oto one:

Chleb biały, pszenny

Zwłaszcza te pakowane w supermarketach. Często są wypiekane z mąki o bardzo niskiej jakości ale za to z różnymi dodatkami poprwaiającymi jej parametry. Zwykle zawiera mało błonnika. Często w składzie ma różne substancje zagęszczające, regulatory kwaskowości oraz skrobie pszenna lub kukurydzianą. Jak już musimy wybrać ten rodzaj chleba, to zawsze sprawdzajmy skład oraz wartość odżywczą.

Pieczywo lekko, chrupkie (tzw. fit)

Często zawiera różnego rodzaju poboczne składniki. Ma małą wartość odżwyczą i często żeby zaspokoić głód musimy zjeść go więcej. Jeżeli już kupujemy ten rodzaj pieczywa, wybierajmy te produkowane z mąki żytniej, pełnoziarnistej, a nie mąki kukurydzianej lub pszennej.

Chleb "ciemny"

Zwracajmy uwagę na chleb ciemny, który być może swym wyglądem przypomina chleb żytni lub gryczany, ale często pieczony jest mąki pszennej i tylko jest zabarwiony karmelem lub słodem.

 

Na zakończenie należy podkreślić, że dobrej jakości chleb na pewno nie będzie tani. Niestety wartościowe produkty swoje kosztują, a sposób wypieku też ma znaczenie. Ponadto dobry chleb swoje waży. Można porównać wagę zwykłego białego chleba z sieciówki z wagą prawdziwego pełnoziarnistego chleba z piekarni - różnica jest od razu zauważalna. Dobrej jakości chleb najlepiej kupować w sprawdzonej lokalnej piekarni lub w mniejszych sklepach, gdzie pieczywo jest z takich właśnie piekarni codziennie dowożone. Osobiście nie zachęcałbym kupna pieczywa w supermarketach, zwłaszcza tych, które same robią wypieki.