Dorsz z chorizo, porem i ziemniakami

Dorsz z chorizo, porem i ziemniakami

Pyszny gulasz z dorsza i kiełbasy chorizo, z dodatkiem warzyw. Kompletne danie na obiad lub kolację. Polecam.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Odetnij korzeń, ciemną zieleninę i większość jasnozielonych części pora. Pokrój por na kawałki i dokładnie opłucz.

2.Pokrój chorizo ​​na pół wzdłuż i pokrój na plasterki w kształcie o grubości około 4mm.

3.Włóż ziemniaki do dużego garnka i zalej zimną wodą. Posól wodę, częściowo przykryć i zagotuj na dużym ogniu. W razie potrzeby zmniejsz ogień i gotuj, aż ziemniaki będą lekko miękkie, a następnie odcedź.

4.W miedzy czasie podgrzej olej w garnku na średnim ogniu przez 1 minutę. Dodaj chorizo ​​i pokrojone pory i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż chorizo ​​lekko się zrumieni, a pory będą miękkie, wystarczy około 6 - 7 minut.

5.Dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę. Dodaj pomidory wraz z sokami, wino, 1/2 szklanki wody i 1/2 łyżeczki soli. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Częściowo przykryj garnek, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez kolejne 15 minut.

6.Dodaj ugotowane ziemniaki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z połową natki pietruszki.

7.Posól i popieprz filety z dorsza, a następnie ułóż je w garnku na gotujących się warzywach, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż będą gotowe, ok 6 do 8 minut.

8.Za pomocą szerokiej łopatki ostrożnie przełóż dorsza do płytkich miseczek. Nałóż warzywa na dorsza i od razu podawaj, udekorowany pozostałą natką pietruszki.


Składniki
  • 450g filetu z dorsza, pokrojony na cztery równe porcje
  • 2 małe pory (lub 1 duży)
  • 450g czerwonych ziemniaków, obranych i pokrojonych w 2-cm kostkę
  • 170g chorizo
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • puszka pokrojonych w kostkę pomidorów (razem z sokami)
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Człowiek jest tym, co zje." Ludwig Feuerbach

Powiązane przepisy dań głównych

Frittata ziemniaczana
1godzina
4osoby
Frittata ziemniaczana
Przepis na pyszną frittatę ziemniaczaną z dodatkiem suszonych pomidorów.
Stek z rozmarynem i pieczonymi ziemniakami
1godzina
2osoby
Stek z rozmarynem i pieczonymi ziemniakami
Przepis na klasyczny stek z świeżym rozmarynem i podsmażonym w piekarniku ziemniakiem.
Kurczak z ciecierzycą i chorizo
1godzina
4osoby
Kurczak z ciecierzycą i chorizo
Potrawka z kurczakiem w stylu hiszpańskim, z kiełbaską chorizo, pomidorami, ciecierzycą i ziołami.
Pieczone ziemniaki z musztardą i rozmarynem
1godzina
4osoby
Pieczone ziemniaki z musztardą i rozmarynem
Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku pieczone ziemniaki z musztardą i rozmarynem. Super dodatek do obiadu.