Dorsz z chorizo, porem i ziemniakami
Pyszny gulasz z dorsza i kiełbasy chorizo, z dodatkiem warzyw. Kompletne danie na obiad lub kolację. Polecam.
1.Odetnij korzeń, ciemną zieleninę i większość jasnozielonych części pora. Pokrój por na kawałki i dokładnie opłucz.
2.Pokrój chorizo na pół wzdłuż i pokrój na plasterki w kształcie o grubości około 4mm.
3.Włóż ziemniaki do dużego garnka i zalej zimną wodą. Posól wodę, częściowo przykryć i zagotuj na dużym ogniu. W razie potrzeby zmniejsz ogień i gotuj, aż ziemniaki będą lekko miękkie, a następnie odcedź.
4.W miedzy czasie podgrzej olej w garnku na średnim ogniu przez 1 minutę. Dodaj chorizo i pokrojone pory i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż chorizo lekko się zrumieni, a pory będą miękkie, wystarczy około 6 - 7 minut.
5.Dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę. Dodaj pomidory wraz z sokami, wino, 1/2 szklanki wody i 1/2 łyżeczki soli. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Częściowo przykryj garnek, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez kolejne 15 minut.
6.Dodaj ugotowane ziemniaki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z połową natki pietruszki.
7.Posól i popieprz filety z dorsza, a następnie ułóż je w garnku na gotujących się warzywach, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż będą gotowe, ok 6 do 8 minut.
8.Za pomocą szerokiej łopatki ostrożnie przełóż dorsza do płytkich miseczek. Nałóż warzywa na dorsza i od razu podawaj, udekorowany pozostałą natką pietruszki.
- 450g filetu z dorsza, pokrojony na cztery równe porcje
- 2 małe pory (lub 1 duży)
- 450g czerwonych ziemniaków, obranych i pokrojonych w 2-cm kostkę
- 170g chorizo
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- puszka pokrojonych w kostkę pomidorów (razem z sokami)
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 1/4 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz