Dorsz z chorizo, porem i ziemniakami

Dorsz z chorizo, porem i ziemniakami

Pyszny gulasz z dorsza i kiełbasy chorizo, z dodatkiem warzyw. Kompletne danie na obiad lub kolację. Polecam.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Odetnij korzeń, ciemną zieleninę i większość jasnozielonych części pora. Pokrój por na kawałki i dokładnie opłucz.

2.Pokrój chorizo ​​na pół wzdłuż i pokrój na plasterki w kształcie o grubości około 4mm.

3.Włóż ziemniaki do dużego garnka i zalej zimną wodą. Posól wodę, częściowo przykryć i zagotuj na dużym ogniu. W razie potrzeby zmniejsz ogień i gotuj, aż ziemniaki będą lekko miękkie, a następnie odcedź.

4.W miedzy czasie podgrzej olej w garnku na średnim ogniu przez 1 minutę. Dodaj chorizo ​​i pokrojone pory i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż chorizo ​​lekko się zrumieni, a pory będą miękkie, wystarczy około 6 - 7 minut.

5.Dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę. Dodaj pomidory wraz z sokami, wino, 1/2 szklanki wody i 1/2 łyżeczki soli. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Częściowo przykryj garnek, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez kolejne 15 minut.

6.Dodaj ugotowane ziemniaki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z połową natki pietruszki.

7.Posól i popieprz filety z dorsza, a następnie ułóż je w garnku na gotujących się warzywach, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż będą gotowe, ok 6 do 8 minut.

8.Za pomocą szerokiej łopatki ostrożnie przełóż dorsza do płytkich miseczek. Nałóż warzywa na dorsza i od razu podawaj, udekorowany pozostałą natką pietruszki.


Składniki
  • 450g filetu z dorsza, pokrojony na cztery równe porcje
  • 2 małe pory (lub 1 duży)
  • 450g czerwonych ziemniaków, obranych i pokrojonych w 2-cm kostkę
  • 170g chorizo
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • puszka pokrojonych w kostkę pomidorów (razem z sokami)
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"W czasie uczty nie opowiadaj, jak należy jeść, lecz jedz, jak należy." Epiktet

Podobne przepisy dań głównych

Pieczone udka kurczaka z ziemniakami i jarmużem
1godzina
4osoby
Pieczone udka kurczaka z ziemniakami i jarmużem
Prosty przepis na pieczone udka z kurczaka z jarmużem, ziemniakami i cebulą, podawane z kawałkami cytryny.
Makaron z pikantnym chorizo ​​i jarmużem
30minut
2osoby
Makaron z pikantnym chorizo ​​i jarmużem
Pełnoziarnisty makaron z pikantnym chorizo ​​i jarmużem. Proste , szybkie i pożywne danie na co dzień.
Kurczak z warzywami w sosie pomidorowo-rybnym
2.5godziny
4osoby
Kurczak z warzywami w sosie pomidorowo-rybnym
Pyszna potrawka z kurczaka, duszonego z warzywami w sosie pomidorowo-rybnym z przyprawami. Świetny pomysł na codzienny lub świąteczny obiad.
Linguine z porem, prosciutto i cytryną
45minut
2osoby
Linguine z porem, prosciutto i cytryną
Prosty przepis na smaczną, włoska pastę z szynka prosciutto i porem z dodatkiem skórki i soku z cytryny.