Pieczone udka kurczaka z ziemniakami i jarmużem
Prosty przepis na pieczone udka z kurczaka z jarmużem, ziemniakami i cebulą, podawane z kawałkami cytryny.
1.Rozgrzej piekarnik do 230°C.
2.W dużej brytfannie lub naczyniu do pieczenia rozłóż równomiernie jarmuż, ziemniaki i cebulę. Skrop oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem.
3.Połóż kurczaka na desce do krojenia skórą do dołu. Przekrój mięso w 2-3 miejscach. Dopraw solą i pieprzem. Posyp papryką i ułóż na warzywach.
4.Przykryj naczynie folią. Piecz kurczaka w górnej części piekarnika przez 20 minut.
5.Zdejmij folię i piecz jeszcze 30 minut, aż kurczak będzie gotowy, a warzywa miękkie.
6.Przełóż kurczaka na talerze i ułóż obok warzywa. Podawaj z kawałkami cytryny.
- 650g młodego jarmużu, usunięte łodygi
- 650g funta średnich ziemniaków, pokrojonych na grubsze plastry
- 1 średnia cebula, cienko pokrojona
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 8 całych udek z kurczaka (około 250 - 300 gram każdy)
- 1 łyżeczka papryki czerwonej
- kawałki cytryny, do podania