Kurczak z szpinakiem w sosie śmietanowym
Prosty przepis na pysznego kurczaka w kremowym sosie śmietanowym, podawanego z szpinakiem i makaronem penne.
1.Ugotuj makaron penne zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odsącz i odstaw.
2.Na dużą patelnię wlej oliwę z oliwek i rozgrzej na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną w kawałki pierś z kurczaka i podsmaż, aż stanie się złocista z każdej strony. Wymieszaj solą i pieprzem do smaku. Wyjmij kurczaka z patelni i odłóż na bok.
3.Do tej samej patelni dodaj masło. Wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez około 2-3 minuty, aż cebula zmięknie.
4.Dodaj świeży szpinak do patelni i smaż, mieszając, aż szpinak zwiędnie.
5.Wlej bulion drobiowy do patelni i poczekaj, aż się zagotuje. Następnie dodaj śmietanę kremówkę i parmezan. Mieszaj, aż sos zgęstnieje i parmezan się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
6.Wrzuć kurczaka z powrotem do sosu i podsmaż przez kilka minut, aż całość będzie dobrze podgrzana.
7.Na koniec do sosu wsyp makaron penne i wymieszaj. Przełóż na talerze, posyp parmezanem oraz świeżymi ziołami i podawaj do zjedzenia.
- 400 g piersi z kurczaka, pokrojonej na kawałki
- 300 g makaronu penne
- 200 g świeżego szpinaku, umytego i osuszonego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- sól
- pieprz