Zapiekanka z tłuczonych ziemniaków w śmietanowym sosie czosnkowo-serowym

Zapiekanka z tłuczonych ziemniaków w śmietanowym sosie czosnkowo-serowym

Chrupiące tłuczone ziemniaki, zapiekane w śmietanowym sosie czosnkowo-serowym z dodatkiem szałwii i szalotki. Oryginalny pomysł na zapiekankę ziemniaczaną.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej piekarnik do 220°C i ustaw ruszt w górnej części piekarnika. Odetnij samą górę główek czosnku, tak aby odsłonić ząbki. Umieść każdą główkę czosnku na kawałku folii aluminiowej i skrop oliwą z oliwek. Luźno owiń folię wokół główek czosnku i umieść bezpośrednio na górnym ruszcie piekarnika. Piecz w nagrzanym piekarniku, aż będą złociste i bardzo miękkie, około 1 godziny. Wyjmij z piekarnika i pozwól ostygnąć.

2.Włóż ziemniaki do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą wymieszaj. Posyp 1 łyżeczką soli i odrobiną pieprzu.

3.Po 20 minutach pieczenia czosnku umieść ziemniaki na górnym ruszcie piekarnika i piecz przez 15 minut, od czasu do czasu potrząsając naczynie.

4.W międzyczasie wymieszaj szalotki i szałwię z 1/2 łyżeczki soli i pozostałą odrobiną oliwy z oliwek.

5.Po 15 minutach pieczenia ziemniaków, równomiernie posyp ziemniaki mieszankę szalotki i szałwii i potrząśnij naczyniem. Piecz przez 15 minut.

6.Wyciśnij ząbki czosnku do małej miski. Dodaj śmietanę i wymieszaj widelcem, rozgniatając czosnek. Dodaj 1/2 łyżeczki soli i pieprzu do smaku.

7.Wyjmij ziemniaki z piekarnika i używając kubka, spłaszcz każdy ziemniak.

8.Wlej śmietanę na ziemniaki, posyp parmezanem i ponownie wstaw do piekarnika na dolną półkę. Piecz 20 minut. Przenieś na górną półkę, zwiększ temperaturę i piecz od 3 do 5 minut, aż wierzch zapiekanki będzie ciemnozłoty. Wyjmij danie z piekarnika i podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 2 główki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 900g młodych ziemniaków
  • 2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 5 dużych szalotek, pokrojonych wzdłuż na ćwiartki
  • 1 mały pęczek świeżej szałwii (około 15 do 20 liści), grubo posiekanej
  • 1 szklanka śmietany
  • 3/4 szklanki drobno startego parmezanu
"W czasie uczty nie opowiadaj, jak należy jeść, lecz jedz, jak należy." Epiktet

Podobne przepisy dań głównych

Shepherd's Pie
1godzina
4osoby
Shepherd's Pie
Przepis na klasyczne Shepherd's Pie, czyli zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami, przykrytą warstwą ziemniaków. Zachęcamy do spróbowania.
Spaghetti bolognese
1godzina
4osoby
Spaghetti bolognese
Przepis na klasyczną potrawą, w której spotykają się włoskie tradycje i aromatyczne przyprawy, tworząc niezwykle smaczne danie. Spaghetti bolognese, czyli połączenie soczystego mięsa mielonego, bogatego sosu pomidorowego i aromatycznych ziół.
Pieczone żeberka w glazurze BBQ
2.5godziny
4osoby
Pieczone żeberka w glazurze BBQ
Przepis na delikatne żeberka w glazurze BBQ. Świetnie sprawdzą się jako danie na grillu lub w piekarniku.
Gulasz wołowy
2.5godziny
4osoby
Gulasz wołowy
Prosty przepis na smaczny i pożywny gulasz wołowy z marchewką i ziemniakami. Smacznego!