Zapiekanka z tłuczonych ziemniaków w śmietanowym sosie czosnkowo-serowym
Chrupiące tłuczone ziemniaki, zapiekane w śmietanowym sosie czosnkowo-serowym z dodatkiem szałwii i szalotki. Oryginalny pomysł na zapiekankę ziemniaczaną.
1.Rozgrzej piekarnik do 220°C i ustaw ruszt w górnej części piekarnika. Odetnij samą górę główek czosnku, tak aby odsłonić ząbki. Umieść każdą główkę czosnku na kawałku folii aluminiowej i skrop oliwą z oliwek. Luźno owiń folię wokół główek czosnku i umieść bezpośrednio na górnym ruszcie piekarnika. Piecz w nagrzanym piekarniku, aż będą złociste i bardzo miękkie, około 1 godziny. Wyjmij z piekarnika i pozwól ostygnąć.
2.Włóż ziemniaki do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą wymieszaj. Posyp 1 łyżeczką soli i odrobiną pieprzu.
3.Po 20 minutach pieczenia czosnku umieść ziemniaki na górnym ruszcie piekarnika i piecz przez 15 minut, od czasu do czasu potrząsając naczynie.
4.W międzyczasie wymieszaj szalotki i szałwię z 1/2 łyżeczki soli i pozostałą odrobiną oliwy z oliwek.
5.Po 15 minutach pieczenia ziemniaków, równomiernie posyp ziemniaki mieszankę szalotki i szałwii i potrząśnij naczyniem. Piecz przez 15 minut.
6.Wyciśnij ząbki czosnku do małej miski. Dodaj śmietanę i wymieszaj widelcem, rozgniatając czosnek. Dodaj 1/2 łyżeczki soli i pieprzu do smaku.
7.Wyjmij ziemniaki z piekarnika i używając kubka, spłaszcz każdy ziemniak.
8.Wlej śmietanę na ziemniaki, posyp parmezanem i ponownie wstaw do piekarnika na dolną półkę. Piecz 20 minut. Przenieś na górną półkę, zwiększ temperaturę i piecz od 3 do 5 minut, aż wierzch zapiekanki będzie ciemnozłoty. Wyjmij danie z piekarnika i podawaj do zjedzenia.
- 2 główki czosnku
- oliwa z oliwek
- 900g młodych ziemniaków
- 2 łyżeczki soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 5 dużych szalotek, pokrojonych wzdłuż na ćwiartki
- 1 mały pęczek świeżej szałwii (około 15 do 20 liści), grubo posiekanej
- 1 szklanka śmietany
- 3/4 szklanki drobno startego parmezanu