Zapiekanka z tłuczonych ziemniaków w śmietanowym sosie czosnkowo-serowym

Zapiekanka z tłuczonych ziemniaków w śmietanowym sosie czosnkowo-serowym

Chrupiące tłuczone ziemniaki, zapiekane w śmietanowym sosie czosnkowo-serowym z dodatkiem szałwii i szalotki. Oryginalny pomysł na zapiekankę ziemniaczaną.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej piekarnik do 220°C i ustaw ruszt w górnej części piekarnika. Odetnij samą górę główek czosnku, tak aby odsłonić ząbki. Umieść każdą główkę czosnku na kawałku folii aluminiowej i skrop oliwą z oliwek. Luźno owiń folię wokół główek czosnku i umieść bezpośrednio na górnym ruszcie piekarnika. Piecz w nagrzanym piekarniku, aż będą złociste i bardzo miękkie, około 1 godziny. Wyjmij z piekarnika i pozwól ostygnąć.

2.Włóż ziemniaki do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą wymieszaj. Posyp 1 łyżeczką soli i odrobiną pieprzu.

3.Po 20 minutach pieczenia czosnku umieść ziemniaki na górnym ruszcie piekarnika i piecz przez 15 minut, od czasu do czasu potrząsając naczynie.

4.W międzyczasie wymieszaj szalotki i szałwię z 1/2 łyżeczki soli i pozostałą odrobiną oliwy z oliwek.

5.Po 15 minutach pieczenia ziemniaków, równomiernie posyp ziemniaki mieszankę szalotki i szałwii i potrząśnij naczyniem. Piecz przez 15 minut.

6.Wyciśnij ząbki czosnku do małej miski. Dodaj śmietanę i wymieszaj widelcem, rozgniatając czosnek. Dodaj 1/2 łyżeczki soli i pieprzu do smaku.

7.Wyjmij ziemniaki z piekarnika i używając kubka, spłaszcz każdy ziemniak.

8.Wlej śmietanę na ziemniaki, posyp parmezanem i ponownie wstaw do piekarnika na dolną półkę. Piecz 20 minut. Przenieś na górną półkę, zwiększ temperaturę i piecz od 3 do 5 minut, aż wierzch zapiekanki będzie ciemnozłoty. Wyjmij danie z piekarnika i podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 2 główki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 900g młodych ziemniaków
  • 2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 5 dużych szalotek, pokrojonych wzdłuż na ćwiartki
  • 1 mały pęczek świeżej szałwii (około 15 do 20 liści), grubo posiekanej
  • 1 szklanka śmietany
  • 3/4 szklanki drobno startego parmezanu
"Książki kucharskie powinny podlegać cenzurze." Stanisław Jerzy Lec

Podobne przepisy dań głównych

Shepherd's Pie
1godzina
4osoby
Shepherd's Pie
Przepis na klasyczne Shepherd's Pie, czyli zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami, przykrytą warstwą ziemniaków. Zachęcamy do spróbowania.
Spaghetti bolognese
1godzina
4osoby
Spaghetti bolognese
Przepis na klasyczną potrawą, w której spotykają się włoskie tradycje i aromatyczne przyprawy, tworząc niezwykle smaczne danie. Spaghetti bolognese, czyli połączenie soczystego mięsa mielonego, bogatego sosu pomidorowego i aromatycznych ziół.
Pieczone żeberka w glazurze BBQ
2.5godziny
4osoby
Pieczone żeberka w glazurze BBQ
Przepis na delikatne żeberka w glazurze BBQ. Świetnie sprawdzą się jako danie na grillu lub w piekarniku.
Gulasz wołowy
2.5godziny
4osoby
Gulasz wołowy
Prosty przepis na smaczny i pożywny gulasz wołowy z marchewką i ziemniakami. Smacznego!