Carbonara z szparagami i bekonem

Carbonara z szparagami i bekonem

Wyśmienite makaron carbonara z boczkiem, podawany z szparagami. Pyszne i proste włoskie danie. Smacznego.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Do dużego garnka wlej wodę, posól i gotuj.

2.Na patelni podsmażaj boczek na średnim ogniu na jasnozłoty kolor. Przełóż boczek na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, pozostawiając na patelni jak najwięcej tłuszczu.

3.Cebulę pokrój na cienkie plasterki i wsyp na patelnię. Smaż ok. 5 minut, aż zmięknie. Zwiększ nieco ogień i kontynuuj smażenie, często mieszając, aż cebula się zrumieni. Przełóż do miski, ustaw ogień na średni i dodaj trochę oliwy.

4.Odetnij dolne końce szparagów i pokrój po przekątnej na kawałki o długości 2cm. Jak tylko oliwa będzie gorąca, dodaj szparagi, posyp 1/4 łyżeczki soli i smaż, często mieszając, aż szparagi będą chrupiące i zarumienią się na brązowo.

5.Do gotującej się wody wsyp makaron penne. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania stanu al dente (ok. 8 do 10 minut).

6.W międzyczasie ubij jajka, dodaj 1/4 łyżeczki soli, a następnie wymieszaj z startym serem Parmigiano Reggiano. Odcedź makaron i od razu wlej mieszankę jajek i sera. Dodaj szparagi, cebulę i bekon i dobrze wymieszaj. Dopraw dużą ilością pieprzu.

7.Podawaj z parmezanem do posypania.


Składniki
  • 500g makaronu penne
  • 680g szparagów
  • 4 plastry bekonu, pokrojone poprzecznie na paski o szerokości ok 0.5cm
  • 1 średnia cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka świeżo startego sera Parmigiano Reggiano + dodatkowo do posypania
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy." James Joyce

Powiązane przepisy dań głównych

Penne ze szparagami, grzybkami shiitake i boczkiem
1godzina
4osoby
Penne ze szparagami, grzybkami shiitake i boczkiem
Makaron na bogato w stylu włoskim, z boczkiem, szparagami, grzybkami shiitake oraz serem Parmigiano-Reggiano
Penne ze szparagami, oliwkami i parmezanem
1godzina
4osoby
Penne ze szparagami, oliwkami i parmezanem
Niezwykle prosty sposób na pożywne danie z makaronem, szparagami i oliwkami, posypane parmezanem z podsmażoną bułką tartą.
Penne z ricottą, rukolą i bazylią
45minut
2osoby
Penne z ricottą, rukolą i bazylią
Parmigiano-Reggiano, ricotta, zioła i skórka z cytryny tworzą bazę dla kremowego i aromatycznego sosu do makaronu. Smacznego!
Penne z sosem kremowo-pomidorowym i wódką
30minut
2osoby
Penne z sosem kremowo-pomidorowym i wódką
Szybki przepis na makaron z sosem pomidorowym z dodatkiem śmietanki kremówki i wódki oraz sera Parmigiano-Reggiano.