Carbonara z szparagami i bekonem

Carbonara z szparagami i bekonem

Wyśmienite makaron carbonara z boczkiem, podawany z szparagami. Pyszne i proste włoskie danie. Smacznego.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Do dużego garnka wlej wodę, posól i gotuj.

2.Na patelni podsmażaj boczek na średnim ogniu na jasnozłoty kolor. Przełóż boczek na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, pozostawiając na patelni jak najwięcej tłuszczu.

3.Cebulę pokrój na cienkie plasterki i wsyp na patelnię. Smaż ok. 5 minut, aż zmięknie. Zwiększ nieco ogień i kontynuuj smażenie, często mieszając, aż cebula się zrumieni. Przełóż do miski, ustaw ogień na średni i dodaj trochę oliwy.

4.Odetnij dolne końce szparagów i pokrój po przekątnej na kawałki o długości 2cm. Jak tylko oliwa będzie gorąca, dodaj szparagi, posyp 1/4 łyżeczki soli i smaż, często mieszając, aż szparagi będą chrupiące i zarumienią się na brązowo.

5.Do gotującej się wody wsyp makaron penne. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania stanu al dente (ok. 8 do 10 minut).

6.W międzyczasie ubij jajka, dodaj 1/4 łyżeczki soli, a następnie wymieszaj z startym serem Parmigiano Reggiano. Odcedź makaron i od razu wlej mieszankę jajek i sera. Dodaj szparagi, cebulę i bekon i dobrze wymieszaj. Dopraw dużą ilością pieprzu.

7.Podawaj z parmezanem do posypania.


Składniki
  • 500g makaronu penne
  • 680g szparagów
  • 4 plastry bekonu, pokrojone poprzecznie na paski o szerokości ok 0.5cm
  • 1 średnia cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka świeżo startego sera Parmigiano Reggiano + dodatkowo do posypania
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Kto lubi jeść dobrze, może z głodu umrzeć." Konfucjusz

Powiązane przepisy dań głównych

Makaron zapiekany z śmietanką i serem Parmigiano Reggiano
45minut
4osoby
Makaron zapiekany z śmietanką i serem Parmigiano Reggiano
Zapiekany makaron z sosem śmietanowo serowym. Proste i aromatyczne danie w stylu włoskim.
Spaghetti alla Carbonara
30minut
1osoba
Spaghetti alla Carbonara
Spaghetti alla Carbonara to szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne danie w stylu włoskim. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Spaghetti alla Carbonara
30minut
2osoby
Spaghetti alla Carbonara
Przepis na klasyczny włoski makaron spaghetti alla Carbonara z boczkiem, jajkami i żółtym serem parmezanem. Sycąca potrwa bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Zapraszam do gotowania i smacznego.
Makaron z boczkiem i pomidorami
45minut
4osoby
Makaron z boczkiem i pomidorami
Sprawdzony przepis na smaczne i sycące danie z makaronu w pomidorach z dodatkiem boczku, z aromatycznymi przyprawami, posypany świeżo startym włoskim serem. Aż ślinka cieknie.