Carbonara z szparagami i bekonem

Carbonara z szparagami i bekonem

Wyśmienite makaron carbonara z boczkiem, podawany z szparagami. Pyszne i proste włoskie danie. Smacznego.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Do dużego garnka wlej wodę, posól i gotuj.

2.Na patelni podsmażaj boczek na średnim ogniu na jasnozłoty kolor. Przełóż boczek na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, pozostawiając na patelni jak najwięcej tłuszczu.

3.Cebulę pokrój na cienkie plasterki i wsyp na patelnię. Smaż ok. 5 minut, aż zmięknie. Zwiększ nieco ogień i kontynuuj smażenie, często mieszając, aż cebula się zrumieni. Przełóż do miski, ustaw ogień na średni i dodaj trochę oliwy.

4.Odetnij dolne końce szparagów i pokrój po przekątnej na kawałki o długości 2cm. Jak tylko oliwa będzie gorąca, dodaj szparagi, posyp 1/4 łyżeczki soli i smaż, często mieszając, aż szparagi będą chrupiące i zarumienią się na brązowo.

5.Do gotującej się wody wsyp makaron penne. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania stanu al dente (ok. 8 do 10 minut).

6.W międzyczasie ubij jajka, dodaj 1/4 łyżeczki soli, a następnie wymieszaj z startym serem Parmigiano Reggiano. Odcedź makaron i od razu wlej mieszankę jajek i sera. Dodaj szparagi, cebulę i bekon i dobrze wymieszaj. Dopraw dużą ilością pieprzu.

7.Podawaj z parmezanem do posypania.


Składniki
  • 500g makaronu penne
  • 680g szparagów
  • 4 plastry bekonu, pokrojone poprzecznie na paski o szerokości ok 0.5cm
  • 1 średnia cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka świeżo startego sera Parmigiano Reggiano + dodatkowo do posypania
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Jeśli chcesz poznać naprawdę dobrego przyjaciela, pójdź do jego domu i zjedz z nim kolację… ludzie, którzy oddadzą Tobie swoje jedzenie oddadzą Tobie również swoje serce." Cesar Chavez

Podobne przepisy dań głównych

Bigos
45minut
6osób
Bigos
Przepis na pyszny i sycący staropolski bigos. Klasyczna i tradycyjna polska potrawa, która doskonale nadaje się na zimowe dni oraz na świąteczny stół.
Rigatoni ze szparagami i pesto pistacjowym
1.5godziny
4osoby
Rigatoni ze szparagami i pesto pistacjowym
Przepis na makaron z kremowym sosem przygotowanym z szparagów, marchewki, ziół oraz pesto pistacjowym, podawany z boczkiem i parmezanem.
Wołowina w sosie z pieczarkami i marchewką
2.5godziny
6osób
Wołowina w sosie z pieczarkami i marchewką
Prosty przepis na pyszną duszoną wołowinę w sosie na bazie czerwonego wina z pieczarkami, marchewką, cebulką, czosnkiem i przyprawami. Pożywne i pyszne danie obiadowe.
Makaron z wędzonym łososiem i karczochem
30minut
2osoby
Makaron z wędzonym łososiem i karczochem
Prosty przepis na pyszny makaron z wędzonym łososiem z dodatkiem karczochów i koziego sera.