Carbonara z szparagami i bekonem

Carbonara z szparagami i bekonem

Wyśmienite makaron carbonara z boczkiem, podawany z szparagami. Pyszne i proste włoskie danie. Smacznego.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Do dużego garnka wlej wodę, posól i gotuj.

2.Na patelni podsmażaj boczek na średnim ogniu na jasnozłoty kolor. Przełóż boczek na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, pozostawiając na patelni jak najwięcej tłuszczu.

3.Cebulę pokrój na cienkie plasterki i wsyp na patelnię. Smaż ok. 5 minut, aż zmięknie. Zwiększ nieco ogień i kontynuuj smażenie, często mieszając, aż cebula się zrumieni. Przełóż do miski, ustaw ogień na średni i dodaj trochę oliwy.

4.Odetnij dolne końce szparagów i pokrój po przekątnej na kawałki o długości 2cm. Jak tylko oliwa będzie gorąca, dodaj szparagi, posyp 1/4 łyżeczki soli i smaż, często mieszając, aż szparagi będą chrupiące i zarumienią się na brązowo.

5.Do gotującej się wody wsyp makaron penne. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania stanu al dente (ok. 8 do 10 minut).

6.W międzyczasie ubij jajka, dodaj 1/4 łyżeczki soli, a następnie wymieszaj z startym serem Parmigiano Reggiano. Odcedź makaron i od razu wlej mieszankę jajek i sera. Dodaj szparagi, cebulę i bekon i dobrze wymieszaj. Dopraw dużą ilością pieprzu.

7.Podawaj z parmezanem do posypania.


Składniki
  • 500g makaronu penne
  • 680g szparagów
  • 4 plastry bekonu, pokrojone poprzecznie na paski o szerokości ok 0.5cm
  • 1 średnia cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka świeżo startego sera Parmigiano Reggiano + dodatkowo do posypania
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Gotowanie jest jak miłość. Należy do niego podejść bez opamiętania albo nie podchodzić wcale." Harriet van Horne

Podobne przepisy dań głównych

Bigos
45minut
6osób
Bigos
Przepis na pyszny i sycący staropolski bigos. Klasyczna i tradycyjna polska potrawa, która doskonale nadaje się na zimowe dni oraz na świąteczny stół.
Rigatoni ze szparagami i pesto pistacjowym
1.5godziny
4osoby
Rigatoni ze szparagami i pesto pistacjowym
Przepis na makaron z kremowym sosem przygotowanym z szparagów, marchewki, ziół oraz pesto pistacjowym, podawany z boczkiem i parmezanem.
Wołowina w sosie z pieczarkami i marchewką
2.5godziny
6osób
Wołowina w sosie z pieczarkami i marchewką
Prosty przepis na pyszną duszoną wołowinę w sosie na bazie czerwonego wina z pieczarkami, marchewką, cebulką, czosnkiem i przyprawami. Pożywne i pyszne danie obiadowe.
Makaron z wędzonym łososiem i karczochem
30minut
2osoby
Makaron z wędzonym łososiem i karczochem
Prosty przepis na pyszny makaron z wędzonym łososiem z dodatkiem karczochów i koziego sera.