Carbonara z szparagami i bekonem

Carbonara z szparagami i bekonem

Wyśmienite makaron carbonara z boczkiem, podawany z szparagami. Pyszne i proste włoskie danie. Smacznego.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Do dużego garnka wlej wodę, posól i gotuj.

2.Na patelni podsmażaj boczek na średnim ogniu na jasnozłoty kolor. Przełóż boczek na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, pozostawiając na patelni jak najwięcej tłuszczu.

3.Cebulę pokrój na cienkie plasterki i wsyp na patelnię. Smaż ok. 5 minut, aż zmięknie. Zwiększ nieco ogień i kontynuuj smażenie, często mieszając, aż cebula się zrumieni. Przełóż do miski, ustaw ogień na średni i dodaj trochę oliwy.

4.Odetnij dolne końce szparagów i pokrój po przekątnej na kawałki o długości 2cm. Jak tylko oliwa będzie gorąca, dodaj szparagi, posyp 1/4 łyżeczki soli i smaż, często mieszając, aż szparagi będą chrupiące i zarumienią się na brązowo.

5.Do gotującej się wody wsyp makaron penne. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania stanu al dente (ok. 8 do 10 minut).

6.W międzyczasie ubij jajka, dodaj 1/4 łyżeczki soli, a następnie wymieszaj z startym serem Parmigiano Reggiano. Odcedź makaron i od razu wlej mieszankę jajek i sera. Dodaj szparagi, cebulę i bekon i dobrze wymieszaj. Dopraw dużą ilością pieprzu.

7.Podawaj z parmezanem do posypania.


Składniki
  • 500g makaronu penne
  • 680g szparagów
  • 4 plastry bekonu, pokrojone poprzecznie na paski o szerokości ok 0.5cm
  • 1 średnia cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka świeżo startego sera Parmigiano Reggiano + dodatkowo do posypania
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Mówienie zawsze szkodzi: przed jedzeniem psuje apetyt, po jedzeniu – trawienie." Sandro Pertini

Podobne przepisy dań głównych

Makaron z sosem Bolognese
1.5godziny
6osób
Makaron z sosem Bolognese
Wspaniały przepis na makaron Bolognese, zawierający tradycyjne połączenie mielonej wołowiny, wieprzowiny, cielęciny, pancetty i pomidorów, przypraw z czerwonym winem.
Rigatoni z sosem pomidorowym na bazie wódki
45minut
4osoby
Rigatoni z sosem pomidorowym na bazie wódki
Prosty przepis na smaczny makaron z pikantnym sosem pomidorowym na bazie wódki.
Tarta z kapustą, porem i boczkiem
1.5godziny
2osoby
Tarta z kapustą, porem i boczkiem
Przepis na pożywną tarte, świetną na chłodną pogodę. Smak porów, kapusty włoskiej i boczku bardzo dobrze do siebie pasują i dają niepowtarzalne doznania smakowe.
Penne ze szparagami, grzybkami shiitake i boczkiem
1godzina
4osoby
Penne ze szparagami, grzybkami shiitake i boczkiem
Makaron na bogato w stylu włoskim, z boczkiem, szparagami, grzybkami shiitake oraz serem Parmigiano-Reggiano