Wołowina w sosie z pieczarkami i marchewką

Wołowina w sosie z pieczarkami i marchewką

Prosty przepis na pyszną duszoną wołowinę w sosie na bazie czerwonego wina z pieczarkami, marchewką, cebulką, czosnkiem i przyprawami. Pożywne i pyszne danie obiadowe.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Wrzuć boczek i podsmaż przez 6 minut. Przełóż boczek do osobnej miseczki.

2.Na tej samej patelni podsmaż mięso wołowe z każdej strony po 5 minut. Przełóż na talerz.

3.Obierz pieczarki z skórki ale ich nie krój. Wsyp pieczarki na patelnie i podsmaż 4 minuty, mieszając, aż grzyby się zarumienią. Wyjmij z patelni do miseczki i odłóż.

4.Na patelni roztop masło. Wrzuć pokrojone cebule i marchewki. Smaż przez 6 - 8 minut mieszając od czasu do czasu.

5.Wrzuć pieczarki i smaż wszystko przez 4 minuty, mieszając.

6.Dodaj podsmażony boczek i wymieszaj.

7.Dodaj przecier pomidorowy i czosnek. Dokładnie wymieszaj.

8.Mieszankę na patelni podsyp mąką. Całość wymieszaj.

9.Wlej wino i wodę. Dodaj sól, tymianek i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

10.Włóż mięso do sosu. Dodaj liście laurowe.

11.Przykryj patelnię pokrywką i duś na średnim ogniu przez około 1,5 godziny. Od czasu do czasu wymieszaj.

12.Mięso z sosem i warzywami, podawaj z ulubionymi dodatkami.


Składniki
  • 3 łyżki oleju
  • 200g boczku, pokrojone na kostkę
  • 900g wołowiny, pokrojonej na duże kawałki
  • 400g małych pieczarek
  • 40g masła
  • 2 cebule, pokrojone na drobną kostkę
  • 2 średnie marchewki, pokrojone na grube plasterki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 6 ząbków czosnku, zgniecione lub posiekane na drobno
  • 2 łyżki mąki
  • 400ml czerwonego wina
  • 600ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3 liście laurowe
"Życie jest niepewne. Najpierw zjedz deser." Ernestine Ulmer

Podobne przepisy dań głównych

Karp po żydowsku
2.5godziny
8osób
Karp po żydowsku
Przepis na karpia po żydowsku, znanego również jako "gefilte fish". To klasyczne danie kuchni żydowskiej przygotowywane jest z mielonego karpia, cebuli, marchwi i przypraw, formowane w klopsiki, gotowane w bulionie, a następnie podawane na zimno.
Shepherd's Pie
1godzina
4osoby
Shepherd's Pie
Przepis na klasyczne Shepherd's Pie, czyli zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami, przykrytą warstwą ziemniaków. Zachęcamy do spróbowania.
Spaghetti bolognese
1godzina
4osoby
Spaghetti bolognese
Przepis na klasyczną potrawą, w której spotykają się włoskie tradycje i aromatyczne przyprawy, tworząc niezwykle smaczne danie. Spaghetti bolognese, czyli połączenie soczystego mięsa mielonego, bogatego sosu pomidorowego i aromatycznych ziół.
Gulasz wołowy
2.5godziny
4osoby
Gulasz wołowy
Prosty przepis na smaczny i pożywny gulasz wołowy z marchewką i ziemniakami. Smacznego!