Wołowina w sosie z pieczarkami i marchewką
Prosty przepis na pyszną duszoną wołowinę w sosie na bazie czerwonego wina z pieczarkami, marchewką, cebulką, czosnkiem i przyprawami. Pożywne i pyszne danie obiadowe.
1.Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Wrzuć boczek i podsmaż przez 6 minut. Przełóż boczek do osobnej miseczki.
2.Na tej samej patelni podsmaż mięso wołowe z każdej strony po 5 minut. Przełóż na talerz.
3.Obierz pieczarki z skórki ale ich nie krój. Wsyp pieczarki na patelnie i podsmaż 4 minuty, mieszając, aż grzyby się zarumienią. Wyjmij z patelni do miseczki i odłóż.
4.Na patelni roztop masło. Wrzuć pokrojone cebule i marchewki. Smaż przez 6 - 8 minut mieszając od czasu do czasu.
5.Wrzuć pieczarki i smaż wszystko przez 4 minuty, mieszając.
6.Dodaj podsmażony boczek i wymieszaj.
7.Dodaj przecier pomidorowy i czosnek. Dokładnie wymieszaj.
8.Mieszankę na patelni podsyp mąką. Całość wymieszaj.
9.Wlej wino i wodę. Dodaj sól, tymianek i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
10.Włóż mięso do sosu. Dodaj liście laurowe.
11.Przykryj patelnię pokrywką i duś na średnim ogniu przez około 1,5 godziny. Od czasu do czasu wymieszaj.
12.Mięso z sosem i warzywami, podawaj z ulubionymi dodatkami.
- 3 łyżki oleju
- 200g boczku, pokrojone na kostkę
- 900g wołowiny, pokrojonej na duże kawałki
- 400g małych pieczarek
- 40g masła
- 2 cebule, pokrojone na drobną kostkę
- 2 średnie marchewki, pokrojone na grube plasterki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 6 ząbków czosnku, zgniecione lub posiekane na drobno
- 2 łyżki mąki
- 400ml czerwonego wina
- 600ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka tymianku
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 3 liście laurowe