Pierś z kaczki w pomarańczach

Pierś z kaczki w pomarańczach

Przepis przedstawia wykwintne danie z kaczki w sosie pomarańczowym. Kaczka uważana jest za jedno z najszlachetniejszych rodzajów drobiu, a dobre jej przyrządzenie jest nie łatwą sztuką. Potrawa idealnie nadaje się do podania podczas przyjęć i wyjątkowych okazji, sposób przyrządzenia i smak zachwyci wszystkich gości.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Obrać pół pomarańczy, usunąć z niej skórkę i pokroić w plastry.

2.Piersi z kaczki umyć, ponacinać skórkę i przyprawić solą i pieprzem.

3.Pomarańcze i pierś z kaczki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze i gotować ok. 20 minut.

4.Cebulę pokroić na kawałki, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach i oba składniki podsmażyć na roztopionym na patelni maśle.

5.Z pozostałych pomarańczy wycisnąć sok i wlać go do podsmażonych warzyw, dodać cukier, wino i likier z pomarańczy i dusić pod przykryciem ok. 15 min.

6.Ugotowaną na parze pierś przysmażyć na maśle, by skórka stała się chrupiąca.

7.Kaczkę wyłożyć na talerz, sos pomarańczowy przelać przez sitko i polać nim kaczkę.


Dodatkowe wskazówki:

Dodatkiem mogą być pieczone ziemniaki, szparagi lub fasolka szparagowa. Ponadto polecam do tego dania podać lekkie wino czerwone, np. Pinot Noir.

Składniki
  • 2 piersi z kaczki ze skórką
  • 3 pomarańcze
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 cebuli
  • 1 mała marchew
  • 35g masła
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • pół łyżki białego wina
  • 15g cukru
"Tylko jedząc doskonałe potrawy, jesteś w stanie takie przygotować." Jiro Ono