Pierś z kaczki w pomarańczach
Przepis przedstawia wykwintne danie z kaczki w sosie pomarańczowym. Kaczka uważana jest za jedno z najszlachetniejszych rodzajów drobiu, a dobre jej przyrządzenie jest nie łatwą sztuką. Potrawa idealnie nadaje się do podania podczas przyjęć i wyjątkowych okazji, sposób przyrządzenia i smak zachwyci wszystkich gości.
1.Obrać pół pomarańczy, usunąć z niej skórkę i pokroić w plastry.
2.Piersi z kaczki umyć, ponacinać skórkę i przyprawić solą i pieprzem.
3.Pomarańcze i pierś z kaczki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze i gotować ok. 20 minut.
4.Cebulę pokroić na kawałki, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach i oba składniki podsmażyć na roztopionym na patelni maśle.
5.Z pozostałych pomarańczy wycisnąć sok i wlać go do podsmażonych warzyw, dodać cukier, wino i likier z pomarańczy i dusić pod przykryciem ok. 15 min.
6.Ugotowaną na parze pierś przysmażyć na maśle, by skórka stała się chrupiąca.
7.Kaczkę wyłożyć na talerz, sos pomarańczowy przelać przez sitko i polać nim kaczkę.
Dodatkiem mogą być pieczone ziemniaki, szparagi lub fasolka szparagowa. Ponadto polecam do tego dania podać lekkie wino czerwone, np. Pinot Noir.
- 2 piersi z kaczki ze skórką
- 3 pomarańcze
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 cebuli
- 1 mała marchew
- 35g masła
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- pół łyżki białego wina
- 15g cukru