Potrawka z kaczka na ostro z ryżem i ananasem
Przepis na danie przyrządzone z kaczki, ryżu, ananasa, papryki, przypraw i azjatyckich sosów. Pyszna i aromatyczna potrawka w tylu azjatyckim. Warto spróbować, smacznego!
1.Rozgrzej wok lub patelnię na średnim ogniu. Wlej olej i rozprowadź po powierzchni, a następnie dodaj cebulę, szalotki, imbir, czosnek i łodygi kolendry. Smaż przez 30 do 60 sekund mieszając, aż warzywa lekko się zarumienią i zaczną pachnieć.
2.Dodaj grzyby shiitake i smaż przez 2-3 minuty, aż lekko zmiękną. Dodaj pastę chili Nam Prik Pao i smaż około 30 sekund, mieszając.
3.Jeżeli ryż ma grudki, rozbij je widelcem lub rękami. Wsyp ryż do woka i delikatnie podsmaż przez około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
4.Skrop smażony ryż sosem rybnym. Dodaj paprykę i smaż przez kolejne 30 do 60 sekund, aż warzywa lekko zmiękną. Spróbuj i jeśli to konieczne, dodaj więcej sosu rybnego lub pasty chili.
5.Dodaj kawałki kaczkę, ananasa i bazylię. Smaż około 1 minuty. Potrawkę przełóż na talerze lub miski i od razu podawaj do zjedzenia.
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę żółtej cebuli
- 1/4 szklanki pokrojonej w cienkie plasterki szalotki
- 2 łyżki zmielonego świeżego imbiru
- 2 łyżki czosnku, zgnieciony lub posiekany na drobno
- 2 łyżki zmielonej świeżej łodygi kolendry
- 1 szklanka cienko pokrojonych grzybów shiitake
- 2 łyżki tajskiej pasty chili Nam Prik Pao
- 4 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego, schłodzony do temp. pokojowej
- 1 łyżeczka azjatyckiego sosu rybnego
- 1 i 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę słodkiej papryki
- 1 i 1/2 szklanki posiekanej pieczonej kaczki
- 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę ananasa
- 1/2 szklanki posiekanej świeżej bazylii