Gulasz wieprzowy w kremowym sosie pomidorowym
Wyborny gulasz z mięsa wieprzowego, duszonego w sosie pomidorowym z warzywami i przyprawami. Super przepis na wyśmienity domowy obiad.
1.Mięso kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z każdej strony, aż się zarumieni. Po usmażeniu przekładamy z patelni na talerz.
2.Cebule kroimy na drobno. i smażymy na patelni po mięsie, aż się lekko zarumieni.
3.Czosnek siekamy na drobno. Marchewki kroimy wzdłuż na 4 części, a te na mniejsze kawałki. Czosnek i marchewki wrzucamy na patelnię z cebulą i mieszamy, Smażymy kilka minut.
4.W międzyczasie pomidory kroimy na połówki, a następnie każdą z nich trzemy do miski na tarce o dużych oczkach.
5.Do pomidorów dodajemy sól, pieprz, tymianek, kolendrę, bazylię, wodę, przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy.
6.Na patelnie z podsmażoną cebulą, marchewką i czosnkiem, wkładamy z powrotem mięso i całość zalewamy mieszanką pomidorową. Mieszamy.
7.Dodajemy liście laurowe i przykrywamy patelnie pokrywką. Dusimy na małym ogniu przez 1 godzinę.
8.W szklance dokładnie mieszamy śmietankę 30% z mąką.
9.Paprykę kroimy na drobne kawałki.
10.Do gotującego się mięsa z sosem wrzucamy paprykę. Następnie wlewamy mieszankę śmietanki z mąką. Mieszamy. Na końcu posypujemy papryką w proszku i ponownie mieszamy.
11.Przykrywamy patelnie i dusimy dalej przez kolejne około 20-30 minut.
12.Wyłączamy ogień pod patelnią. Całość posypujemy posiekaną pietruszką i podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub ryżem.
- 1kg łopatki lub karkówki wieprzowej
- 3 łyżki oleju
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 duże marchewki
- 4 pomidory
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka bazylii
- 600ml wody
- 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 liście laurowe
- 100ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki mąki
- 1 słodka papryka
- 1 łyżka papryki w proszku
- posiekana pietruszka