Gulasz wieprzowy w kremowym sosie pomidorowym

Gulasz wieprzowy w kremowym sosie pomidorowym

Wyborny gulasz z mięsa wieprzowego, duszonego w sosie pomidorowym z warzywami i przyprawami. Super przepis na wyśmienity domowy obiad.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Mięso kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z każdej strony, aż się zarumieni. Po usmażeniu przekładamy z patelni na talerz.

2.Cebule kroimy na drobno. i smażymy na patelni po mięsie, aż się lekko zarumieni.

3.Czosnek siekamy na drobno. Marchewki kroimy wzdłuż na 4 części, a te na mniejsze kawałki. Czosnek i marchewki wrzucamy na patelnię z cebulą i mieszamy, Smażymy kilka minut.

4.W międzyczasie pomidory kroimy na połówki, a następnie każdą z nich trzemy do miski na tarce o dużych oczkach.

5.Do pomidorów dodajemy sól, pieprz, tymianek, kolendrę, bazylię, wodę, przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy.

6.Na patelnie z podsmażoną cebulą, marchewką i czosnkiem, wkładamy z powrotem mięso i całość zalewamy mieszanką pomidorową. Mieszamy.

7.Dodajemy liście laurowe i przykrywamy patelnie pokrywką. Dusimy na małym ogniu przez 1 godzinę.

8.W szklance dokładnie mieszamy śmietankę 30% z mąką.

9.Paprykę kroimy na drobne kawałki.

10.Do gotującego się mięsa z sosem wrzucamy paprykę. Następnie wlewamy mieszankę śmietanki z mąką. Mieszamy. Na końcu posypujemy papryką w proszku i ponownie mieszamy.

11.Przykrywamy patelnie i dusimy dalej przez kolejne około 20-30 minut.

12.Wyłączamy ogień pod patelnią. Całość posypujemy posiekaną pietruszką i podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub ryżem.


Składniki
  • 1kg łopatki lub karkówki wieprzowej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 duże marchewki
  • 4 pomidory
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 600ml wody
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 100ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 słodka papryka
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • posiekana pietruszka
"Apetyt przychodzi w miarę jedzenia." François Rabelais

Podobne przepisy dań głównych

Karp po żydowsku
2.5godziny
8osób
Karp po żydowsku
Przepis na karpia po żydowsku, znanego również jako "gefilte fish". To klasyczne danie kuchni żydowskiej przygotowywane jest z mielonego karpia, cebuli, marchwi i przypraw, formowane w klopsiki, gotowane w bulionie, a następnie podawane na zimno.
Shepherd's Pie
1godzina
4osoby
Shepherd's Pie
Przepis na klasyczne Shepherd's Pie, czyli zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami, przykrytą warstwą ziemniaków. Zachęcamy do spróbowania.
Spaghetti bolognese
1godzina
4osoby
Spaghetti bolognese
Przepis na klasyczną potrawą, w której spotykają się włoskie tradycje i aromatyczne przyprawy, tworząc niezwykle smaczne danie. Spaghetti bolognese, czyli połączenie soczystego mięsa mielonego, bogatego sosu pomidorowego i aromatycznych ziół.
Gulasz wołowy
2.5godziny
4osoby
Gulasz wołowy
Prosty przepis na smaczny i pożywny gulasz wołowy z marchewką i ziemniakami. Smacznego!