Pieczony łosoś z sosem rybnym
Przepis na pieczonego łososia z glazurą w sosie rybnym. Pyszny danie obiadowe dla smakoszy ryb.
1.Podgrzej 1 i 1/2 łyżki oleju w małym rondlu na średnim ogniu. Dodaj szalotkę, czosnek i trawę cytrynową. Smaż od 1 do 2 minut, ciągle mieszając.
2.Dodaj brązowy cukier, sos rybny, mieloną czerwoną paprykę, 3/4 szklanki wody i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Zwiększ ogień do średniego i doprowadź do wrzenia, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Zmniejsz ogień do średnio-niskiego i gotuj około 8 minut, od czasu do czasu mieszając, aż płyn zredukuje się o jedną czwartą.
3.Osusz łososia papierowym ręcznikiem. Posyp równomiernie solą i pozostałą 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
4.Rozgrzej piekarnik do 170°C. Podgrzej pozostałe 2 łyżki oleju na patelni na średnim ogniu. Delikatnie włóż na patelnie filety z łososia skórą do dołu.
5.Polej ryby około 1/2 szklanki mieszanki sosu rybnego, zachowując pozostałą mieszankę na później. Przykryj patelnię i przenieś do piekarnika. Piecz w nagrzanym piekarniku, aż łosoś się ugotuje, od 8 do 10 minut.
6.W między czasie dokładnie wymieszaj mąkę kukurydzianą i pozostałą 1 łyżkę wody. Dodaj pozostałą mieszankę sosu rybnego. Całość dodaj do małego garnuszka i postaw na ogień. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Gotuj, ciągle mieszając od 1 do 2 minut, aż zgęstnieje.
7.Przenieś łososia na talerz. Rozsmaruj na rybie zagęszczony sos rybny. Udekoruj kolendrą i ćwiartkami z limonki.
- 3 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki drobno posiekanej szalotki
- 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
- 2 łyżeczki cienko pokrojonej trawy cytrynowej
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1/4 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- 3/4 szklanki plus 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 250g filetu z łososia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- świeże liście kolendry, posiekane
- 1 średnia limonka, pokrojona w kliny