Chleb pełnoziarnisty
Ciepły, świeży, chrupiący chlebek pełnoziarnisty w stylu rustykalnym. Wspaniały dodatek do śniadania lub kolacji. Polecam.
1.Do miski miksera o dużej mocy (najlepiej z funkcją mieszania ciasta) wlej wodę wymieszaną z drożdżami. Poczekaj, aż drożdże się rozpuszczą. Wsyp mąkę, sól i orzechy włoskie. Używając nasadki łopatkowej, mieszaj na niskich obrotach, aż powstanie ciasto. Zmień nasadkę na hak do ciasta i ugniataj na średnich obrotach, aż ciasto uformuje kulę. Może być konieczne dodanie niewielkiej ilości mąki lub wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
2.Wyłóż ciasto do miski, lekko posmarowanej oliwą lub olejem i przykryj folią. Ustaw w ciepłym miejscu (około 24°C), na około 3 godziny - ciasto powinno podwoić swoją objętość.
3.Wyłóż miskę czystym ręcznikiem kuchennym lub kawałkiem bawełnianej tkaniny i lekko posyp mąką. Na stolnicy posypanej mąką, ugniataj ciasto i uformuj w okrąg. Włóż ciasto do miski i przykryj je wystającym ręcznikiem. Przykryj miskę folią (może być reklamówka lub worek). Odstaw w ciepłym miejscu na około 1.5 godziny.
4.Ustaw ruszt piekarnika na najniższym poziomie; połóż na nim patelnie lub metalową formę. Powyżej dolnego rusztu ustaw blachę na której będzie pieczony chleb. Rozgrzewaj piekarnik do temperatury 220°C przez co najmniej 45 minut. Przed włożeniem chleba do piekarnika zagotuj około 2 szklanek wody.
5.Wyjmij ciasto z miski i oprósz je mąką. Za pomocą ostrego ząbkowanego noża wykonaj kilka nacięć na powierzchni ciasta. Bez nacięć, podczas pieczenia skórka może rozerwać się przypadkowych miejscach.
6.Przełóż ciasto na blachę do pieczenia. Wlej wrzątek do naczynia na dolnym ruszcie. Uwaga: zachowaj szczególną ostrożność, ponieważ po wylaniu wody, może buchnąć gorąca para wodna. Używaj rękawic do pieczenia oraz stój daleko od piekarnika. Natychmiast zamknij drzwi piekarnika i nie otwieraj ich przez co najmniej 10 minut, w przeciwnym razie wydostanie się para.
7.Piecz chleb ok. 35 - 40 minut, aż się dobrze zarumieni. Po upieczeniu, odstaw chleb, żeby ostygł.
Jeżeli lubisz dodaj, podczas mieszania ciasta dodaj kminek oraz ulubione nasiona, np. słonecznika lub dyni.
- 2 szklanki mąki chlebowej
- 3/4 szklanki grubo mielonej mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 i 3/4 łyżeczki drożdży
- 1 i 2/3 szklanki zimnej wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 szklanka orzechów włoskich, grubo posiekanych