Pumpernikiel

Pumpernikiel

Upiecz świeży i chrupiący chleb korzenny pumpernikiel według naszego przepisu. Polecamy!

Sposób przygotowania potrawy:

1.W rondlu rozgrzej miód, wodę i ocet do momentu, aż składniki się połączą. Odstaw do wystygnięcia.

2.W dużej misce wymieszaj obie mąki, przyprawy korzenne, sól i sodę oczyszczoną.

3.Wlej stopiony miód z wodą i ocet do mąki i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby, dodaj więcej wody lub mąki, aby uzyskać gęste, lepkie ciasto.

4.Posmaruj formę do pieczenia masłem i wyłóż ją papierem do pieczenia.

5.Wlej ciasto do formy i wyrównaj wierzch.

6.Pozostaw ciasto do wyrastania na około 2 godziny w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

7.Rozgrzej piekarnik do 180°C.

8.Umieść formę z ciastem w piekarniku i piecz przez około 1,5-2 godziny, aż chleb będzie dobrze wypieczony. Możesz sprawdzić gotowość wbijając w środek chleba patyczek. Jeśli wychodzi suchy, chleb jest gotowy.

9.Wyjmij chleb z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na kratce.


Składniki
  • 250g mąki pszenna razowa
  • 250g mąki żytniej razowej
  • 150g miodu
  • 300ml wody
  • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki przypraw korzennych (np. cynamon, goździki, imbir)
  • 1/2 łyżeczki ziaren kminku (opcjonalnie)
  • masło do posmarowania foremki
"Gotowanie jest jak miłość. Należy do niego podejść bez opamiętania albo nie podchodzić wcale." Harriet van Horne

Podobne przepisy pieczyw

Bułeczki razowe
1.5godziny
4osoby
Bułeczki razowe
Chrupiące, domowe mini-bułeczki razowe. Świeże pieczywo do codziennego posiłku na śniadanie lub kolacje. Mniam :D