Pumpernikiel

Pumpernikiel

Upiecz świeży i chrupiący chleb korzenny pumpernikiel według naszego przepisu. Polecamy!

Sposób przygotowania potrawy:

1.W rondlu rozgrzej miód, wodę i ocet do momentu, aż składniki się połączą. Odstaw do wystygnięcia.

2.W dużej misce wymieszaj obie mąki, przyprawy korzenne, sól i sodę oczyszczoną.

3.Wlej stopiony miód z wodą i ocet do mąki i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby, dodaj więcej wody lub mąki, aby uzyskać gęste, lepkie ciasto.

4.Posmaruj formę do pieczenia masłem i wyłóż ją papierem do pieczenia.

5.Wlej ciasto do formy i wyrównaj wierzch.

6.Pozostaw ciasto do wyrastania na około 2 godziny w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

7.Rozgrzej piekarnik do 180°C.

8.Umieść formę z ciastem w piekarniku i piecz przez około 1,5-2 godziny, aż chleb będzie dobrze wypieczony. Możesz sprawdzić gotowość wbijając w środek chleba patyczek. Jeśli wychodzi suchy, chleb jest gotowy.

9.Wyjmij chleb z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na kratce.


Składniki
  • 250g mąki pszenna razowa
  • 250g mąki żytniej razowej
  • 150g miodu
  • 300ml wody
  • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki przypraw korzennych (np. cynamon, goździki, imbir)
  • 1/2 łyżeczki ziaren kminku (opcjonalnie)
  • masło do posmarowania foremki
"Mówienie zawsze szkodzi: przed jedzeniem psuje apetyt, po jedzeniu – trawienie." Sandro Pertini

Podobne przepisy pieczyw

Bułeczki razowe
1.5godziny
4osoby
Bułeczki razowe
Chrupiące, domowe mini-bułeczki razowe. Świeże pieczywo do codziennego posiłku na śniadanie lub kolacje. Mniam :D