Pumpernikiel
Upiecz świeży i chrupiący chleb korzenny pumpernikiel według naszego przepisu. Polecamy!
1.W rondlu rozgrzej miód, wodę i ocet do momentu, aż składniki się połączą. Odstaw do wystygnięcia.
2.W dużej misce wymieszaj obie mąki, przyprawy korzenne, sól i sodę oczyszczoną.
3.Wlej stopiony miód z wodą i ocet do mąki i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby, dodaj więcej wody lub mąki, aby uzyskać gęste, lepkie ciasto.
4.Posmaruj formę do pieczenia masłem i wyłóż ją papierem do pieczenia.
5.Wlej ciasto do formy i wyrównaj wierzch.
6.Pozostaw ciasto do wyrastania na około 2 godziny w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
7.Rozgrzej piekarnik do 180°C.
8.Umieść formę z ciastem w piekarniku i piecz przez około 1,5-2 godziny, aż chleb będzie dobrze wypieczony. Możesz sprawdzić gotowość wbijając w środek chleba patyczek. Jeśli wychodzi suchy, chleb jest gotowy.
9.Wyjmij chleb z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na kratce.
- 250g mąki pszenna razowa
- 250g mąki żytniej razowej
- 150g miodu
- 300ml wody
- 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki przypraw korzennych (np. cynamon, goździki, imbir)
- 1/2 łyżeczki ziaren kminku (opcjonalnie)
- masło do posmarowania foremki