Bułeczki razowe
Chrupiące, domowe mini-bułeczki razowe. Świeże pieczywo do codziennego posiłku na śniadanie lub kolacje. Mniam :D
1.Do garnka wlej letnią wodę i mleko, a następnie rozpuść drożdże miód i masło.
2.Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto.
3.Odstaw ciasto na 30 minut, aby podwoiło swoją objętość.
4.Rozgrzej piekarnik do 200 st. Celsjusza (równomiernie góra i dół).
5.Jeszcze raz zagnieć wyrośnięte ciasto.
6.Na posypaną mąką stolnicy, podziel ciasto na o porcji i uformuj z nich bułeczki.
7.Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ostrym nożem natnij ciasta na krzyż. Piecz około 20 minut.
8.Po wyjęciu z piekarnika, górę każdej bułeczki posmaruj masłem i odłóż do wystygnięcia.
Do ciasta można dodać słonecznik, sezam lub nasiona dyni.
- 125g mąki razowej pszennej
- 125g mąki pszennej
- 10g drożdży
- 50ml mleka letniego
- 100ml wody letniej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka masła + więcej do posmarowania