Bułeczki razowe

Bułeczki razowe

Chrupiące, domowe mini-bułeczki razowe. Świeże pieczywo do codziennego posiłku na śniadanie lub kolacje. Mniam :D

Sposób przygotowania potrawy:

1.Do garnka wlej letnią wodę i mleko, a następnie rozpuść drożdże miód i masło.

2.Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto.

3.Odstaw ciasto na 30 minut, aby podwoiło swoją objętość.

4.Rozgrzej piekarnik do 200 st. Celsjusza (równomiernie góra i dół).

5.Jeszcze raz zagnieć wyrośnięte ciasto.

6.Na posypaną mąką stolnicy, podziel ciasto na o porcji i uformuj z nich bułeczki.

7.Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ostrym nożem natnij ciasta na krzyż. Piecz około 20 minut.

8.Po wyjęciu z piekarnika, górę każdej bułeczki posmaruj masłem i odłóż do wystygnięcia.


Dodatkowe wskazówki:

Do ciasta można dodać słonecznik, sezam lub nasiona dyni.

Składniki
  • 125g mąki razowej pszennej
  • 125g mąki pszennej
  • 10g drożdży
  • 50ml mleka letniego
  • 100ml wody letniej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka masła + więcej do posmarowania
"Jeśli chcesz poznać naprawdę dobrego przyjaciela, pójdź do jego domu i zjedz z nim kolację… ludzie, którzy oddadzą Tobie swoje jedzenie oddadzą Tobie również swoje serce." Cesar Chavez

Podobne przepisy pieczyw

Grillowane podpłomyki z ciecierzycy
1godzina
6osób
Grillowane podpłomyki z ciecierzycy
Aromatyczne podpłomyki z grilla z ciecierzycą, miodem i mieszanką przypraw. Puree z ciecierzycy sprawia, że ​​podpłomyk jest delikatny i miękki. Spróbuj tego pieczywa z bliskowschodnim dipem z wędzonego bakłażana. Palce lizać.