Grillowane podpłomyki z ciecierzycy
Aromatyczne podpłomyki z grilla z ciecierzycą, miodem i mieszanką przypraw. Puree z ciecierzycy sprawia, że podpłomyk jest delikatny i miękki. Spróbuj tego pieczywa z bliskowschodnim dipem z wędzonego bakłażana. Palce lizać.
1.Rozpuść miód w 1 i 1/2 szklanki letniej wody. Używając stojącego wyposażonego w hak do ciasta, wymieszaj mąkę z 1 i 1/2 łyżeczki soli oraz 2 łyżeczkami drożdży na wolnych obrotach przez 2 minuty.
2.Przy włączonym mikserze stopniowo wlewaj wodę miodową i 2 łyżki oliwy z oliwek. Zwiększ prędkość do średniego i mieszaj około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i lekko lepkie w dotyku. Jeśli ciasto wydaje się zbyt mokre, dodaj więcej mąki i wymieszaj na niskich obrotach.
3.Pozostaw ciasto w misce na 5 minut, a następnie zwiększ obrotów na średnio-wysoką prędkość i mieszaj jeszcze przez 3 minuty.
4.Nasmaruj dużą miskę oliwą. Przełóż ciasto do miski i obróć ciasto. Przykryj wilgotną ściereczką lub folią i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (1 do 1,5 godziny).
5.Za pomocą moździerza i tłuczka zmiel grubo kminek, kolendrę i pozostałe 3/4 łyżeczki soli. Odłóż na bok.
6.Cebulę przekrój na pół w poprzek. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, aż będzie bardzo gorąca. Połóż połówki cebuli pokrojoną stroną do dołu na rozgrzaną powierzchnię i smaż 5 do 7 minut, aż się zwęgli. Lekko schłodzić, a następnie zdejmij skórkę i drobno posiekaj. Włóż cebulę do średniej miski i wymieszaj z ciecierzycą i około 2/3 mieszanki przypraw.
7.Dłoniami posypanymi mąką delikatnie rozdziel ciasto. Dodaj mieszankę z ciecierzycy na górę ciasta i następnie delikatnie złóż ciasto na siebie 4 razy. Ciasto wyłóż na lekko posypaną mąką powierzchnię, rozciągnąć i pokrój na 6 równych kawałków. Z każdego kawałka uformuj kulę, a następnie umieść każdą kulę na dobrze posypanej mąką blasze do pieczenia. Delikatnie posmaruj wierzch oliwą z oliwek. Przykryj ręcznikiem lub folią i odstaw na około 1 godziny do podwojenia objętości.
8.W międzyczasie przygotuj grill gazowy z gorącą strefą i chłodną strefą (termometr umieszczony nad gorącą strefą powinien wskazywać około 230°C). Posmaruj kratki naoliwionym ręcznikiem papierowym.
9.Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj każdy kawałek ciasta do około 0,5 cm grubości i około 20 cm średnicy. Połóż podpłomyki na 2 lekko posypanej mąką blachach do pieczenia i lekko posmaruj wierzch ciasta masłem, uważając, aby masło nie dostało się na blachę do pieczenia.
10.Połóż podpłomyki na grillu (nad gorącą strefę), przykryj i piecz 2 do 4 minut. Obróć pieczywo i przenieś do chłodnej strefy grilla. Posmaruj większą ilością masła. Przykryj i piecz nad gorącą strefą kolejne 3 minuty, aż podpłomyki będą gotowe.
11.Przełóż chleby na deskę do krojenia, posmaruj większą ilością masła i posyp pozostałą mieszanką przypraw. Pokrój w ćwiartki i podawaj na ciepło.
Upewnij się, że ciecierzyca jest dobrze odsączona, w przeciwnym razie ciasto będzie zbyt mokre.
- 1 łyżka miodu
- 4 szklanki mąki uniwersalnej (w razie potrzeby więcej)
- 2 i 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki drożdży
- oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki prażonych nasion kminku
- 2 łyżeczki prażonych nasion kolendry
- 1 mała żółta cebula
- 1 i 1/4 szklanki ciecierzycy w puszce, opłukanej, odsączonej i rozgniecionej
- stopione masło