Chleb serowo-cebulowy

Chleb serowo-cebulowy

Przepis na smaczny chleb z dodatkiem cebuli, sera i maku. Zachęcamy do spróbowania.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Na dużej patelni rozpuść 1/2 kostki masła. Odlej 3 łyżki stopionego masła do małej miski i odstaw.

2.Na patelnię wsyp posiekaną cebulę i smaż na umiarkowanym ogniu około 8 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie. Wymieszaj z makiem, dopraw solą i pieprzem.

3.Przełóż mieszaninę cebuli na talerz i wstaw do lodówki na 5 minut, aż lekko ostygnie. Następnie wmieszaj z serem Gruyère.

4.W międzyczasie w robocie kuchennym wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i 1 łyżeczką soli. Dodaj kostkę masła, pokrojona na mniejsze kawałki. Miksuj przez kilka minut . Wlej maślankę i miksuj na wysokich obrotach, aż powstanie miękkie ciasto.

5.Przełóż ciasto na dobrze posypaną mąką stolnicę i zagnieć kilka razy. Uformuj ciasto w prostokąt o wymiarach około 5 na 60 cm. Na wierzch równomiernie rozłóż mieszankę cebulową. Ciasto pokrój w poprzek na około 10 kawałków. Ułóż stos z 9 kawałków cebulą do góry, warstwa po warstwie, a na samej górze ułóż ostatni kawałek cebula do dołu.

6.Rozgrzej piekarnik do 220°C. Posmaruj masłem formę do chleba. Ostrożnie ułóż stos w przygotowanej formie do pieczenia chleba i wierzch posmaruj odłożonym roztopionym masłem.

7.Piecz bochenek na środkowej półce piekarnika przez około 30 minut, aż będzie złocisty i wyrośnięty.

8.Po upieczeniu pozwól chlebowi ostygnąć przez co najmniej 15 minut przed wyjęciem z formy.


Dodatkowe wskazówki:

Tak przygotowany chleb najlepiej rwać rękami a nie kroić.

Składniki
  • 1,5 kostki zimnego masła
  • 1 duża cebula (drobno posiekana)
  • 1 łyżka maku
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 szklanka grubo startego sera Gruyère
  • 2 szklanki mąki uniwersalnej (plus więcej do podsypania)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka maślanki
"Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle." Salvador Dali