Chleb serowo-cebulowy
Przepis na smaczny chleb z dodatkiem cebuli, sera i maku. Zachęcamy do spróbowania.
1.Na dużej patelni rozpuść 1/2 kostki masła. Odlej 3 łyżki stopionego masła do małej miski i odstaw.
2.Na patelnię wsyp posiekaną cebulę i smaż na umiarkowanym ogniu około 8 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie. Wymieszaj z makiem, dopraw solą i pieprzem.
3.Przełóż mieszaninę cebuli na talerz i wstaw do lodówki na 5 minut, aż lekko ostygnie. Następnie wmieszaj z serem Gruyère.
4.W międzyczasie w robocie kuchennym wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i 1 łyżeczką soli. Dodaj kostkę masła, pokrojona na mniejsze kawałki. Miksuj przez kilka minut . Wlej maślankę i miksuj na wysokich obrotach, aż powstanie miękkie ciasto.
5.Przełóż ciasto na dobrze posypaną mąką stolnicę i zagnieć kilka razy. Uformuj ciasto w prostokąt o wymiarach około 5 na 60 cm. Na wierzch równomiernie rozłóż mieszankę cebulową. Ciasto pokrój w poprzek na około 10 kawałków. Ułóż stos z 9 kawałków cebulą do góry, warstwa po warstwie, a na samej górze ułóż ostatni kawałek cebula do dołu.
6.Rozgrzej piekarnik do 220°C. Posmaruj masłem formę do chleba. Ostrożnie ułóż stos w przygotowanej formie do pieczenia chleba i wierzch posmaruj odłożonym roztopionym masłem.
7.Piecz bochenek na środkowej półce piekarnika przez około 30 minut, aż będzie złocisty i wyrośnięty.
8.Po upieczeniu pozwól chlebowi ostygnąć przez co najmniej 15 minut przed wyjęciem z formy.
Tak przygotowany chleb najlepiej rwać rękami a nie kroić.
- 1,5 kostki zimnego masła
- 1 duża cebula (drobno posiekana)
- 1 łyżka maku
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1 szklanka grubo startego sera Gruyère
- 2 szklanki mąki uniwersalnej (plus więcej do podsypania)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka maślanki