Sałatka z awokado i kapustą
Świetna i bardzo zdrowa sałatka z kapusty, awokado, szalotki i dodatkiem wielu innych ziół i warzyw oraz dresingiem w stylu azjatyckim.
Sposób przygotowania potrawy:
1.W dużej misce wymieszaj sok z limonki miód, imbir, Sriracha, sos sojowy, sos rybny, ocet, chaat masala i kminek do połączenia. Dopraw solą i pieprzem.
2.Dodaj kapustę, szalotki, pomidory, kolendrę, miętę, pokrojone w kostkę awokado i 1 szklankę posiekanych orzechów nerkowca i wymieszaj.
3.Udekoruj plastrami awokado oraz posiekanymi orzechami nerkowca i podawaj.
Składniki
- 3 łyżki świeżego soku z limonki
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka drobno startego, obranego świeżego imbiru
- 2 łyżeczki sosu Sriracha
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki azjatyckiego sosu rybnego
- 1 łyżeczka octu winnego
- 3/4 łyżeczki indyjskiej mieszanki przypraw chaat masala
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku
- 450g zielony i/lub czerwony kapusty, wydrążona i drobno posiekana
- 6 szalotek, tylko jasnozielone i białe części, pokrojone w cienkie plasterki
- 400g pomidorów koktajlowych, przekrojone na pół
- 1/2 szklanki drobno posiekanych liści kolendry
- 1/4 szklanki drobno posiekanych liści mięty
- 2 awokado, obrane, bez pestek i pokrojone w kostkę, plus plasterki awokado do DEKORACJI
- 1 szklanka prażonych solonych orzechów nerkowca, posiekanych, plus więcej do dekoracji
- pieprz
- sól